Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Пререгистрация на неправителствените организации

29.12.2017

Пререгистрация на неправителствените организации

Агенцията по вписванията започва пререгистрация на неправителствените организации от 1 януари 2018 г.

От началото на следващата година фондациите и неправителствените организации или т.нар юридически лица с нестопанска цел, преминават от Министерството на правосъдието към Агенцията по вписванията, където се регистрират и всички юридически лица. Това се случи със специално постановление на правителството, което бе прието през декември т.г. С него бяха одобрени и таксите, които ще се събират за регистриране на гореспоменатите организации. Те обаче ще важат само за новорегистрирани организации. За всички, за които се налага пререгистрация на вече създадени неправителствени организации, такси няма да има.

Тези, на които им предстои първа регистрация обаче ще плащат по 50 лева, когато става въпрос за фондация или клон на чуждестранна неправителствена организация, както и за промяна във формата на дадено юридическо лице с нестопанска цел. Гореспоменатите такси са точно наполовина или по 25 лв. всяка, когато документите се подават по електронен път.

С промяна в закона бе определен и срок, в който следва да се пререгистрират вече съществуващи организации с нестопанска цел. Всички, които вече са регистрирани към местните областни съдилища, са длъжни да пуснат формуляр за пререгистрация най-късно до края на 2020 година. Така законодателят дава две години срок за този процес, който следва да обхване хиляди неправителствени организации вече действащ в България. Процесът на пререгистрация обикновено отсява и недействащите организации, както вече се е случвало в миналото.

Във времето на този двегодишен период правосъдното ведомство ще продължи да поддържа съществуващия регистър с този вид организации, докато не приключи крайният срок за пререгистрация. То обаче ще предаде всички съхранявани в неговия регистър данни на Агенцията по вписванията до края на февруари. За да се улесни процеса на пререгистрация, юридическите лица с нестопанска цел ще могат да кандидатстват за пререгистрация във всяко поделение на Агенцията по вписванията, независимо къде са били регистрирани първоначално.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах