Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Променят закона срещу пране на пари

08.10.2017

Променят закона срещу пране на пари

Роднини и лица с близки бизнес отношения ще бъдат наблюдавани от МВР и ДАНС. Обезпокоително увеличаване на правомощията за достъп до регистри и лични данни.

Промените в Закона срещу пране на пари минаха на първо четене в парламента. Под натиска на европейското законодателство родният парламент е принуден да разшири кръга на лицата, които ще бъдат държани под око от ДАНС и МВР за произхода на средства им при финансови операции и ще имат право на достъп до поверителна информация относно банкови сметки, лизингови договори и др. Тези промени засягат и редица фирми, които работят с пари по обществени поръчки и други държавни и евросредства.

Досега подлежащи на подробна проверка бяха само депутатите, членовете на кабинета, президента, висшите съдии, градоначалниците, управляващите държавни фирми, дипломати, висши офицери, шефове на централната банка и Сметната палата.

След окончателното приемане на промените отсега към този кръг подлежащи на наблюдение лица в случаи на съмнение, ще бъдат и техните най-близки роднини – до втора степен по съребрена линия. И не само. Законът позволява достъп до информация за лица, които са в близки бизнес отношения с изброените по-горе.

Първото четене на промените в парламента предизвика ожесточени дебати и съпротивата на опозицията. Ако затягането на примката около прането на пари от хора с власт е положителна промяна, то даването на повече правомощия на МВР и ДАНС е обезпокоително. Те ще имат право да ползват лична за гражданите информация, като влизат свободно в регистри, които иначе са затворени за достъп. Постоянен обмен на данни ще има между всички свързани институции, сред които данъчни, съд, агенция по вписванията и др.

В цял свят правилата срещу пране на пари напоследък се следят стриктно основно и заради терористичните заплахи и начините за финансиране тероризъм с изпрани пари. Такива текстове са предвидени и в предложения за промяна български закон. В тези случаи ще се позволява опростена процедура за по-бърза проверка, но за нея ще се изисква одобрението на високопоставен в йерархията служител, за да се избегнат злоупотреби.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах