Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Плащаме данък общ доход без такси - Счетоводна къща ...

10.01.2018

Плащаме данък общ доход без такси - Счетоводна къща ...

От февруари 2018 става възможно плащането на данъци директно по сметка на НАП безплатно. Данъчните пускат онлайн приложение, за плащане на налози.

Държавата изглежда ще лиши банките от една от многобройните им възможности да събират големи такси от гражданите, в случая – за плащане на данъци. При довнасянето на суми имаше куриозни случаи, при които банковата такса за превод е по-голяма от самия данък. В допълнение поради забавяне на банковия превод беше възможно да се пропуснат крайни срокове.

От следващия месец – февруари 2018, ще можем да плащаме налози директно по сметка на НАП безплатно. Това ще може да става чрез ПОС терминали, които ще са разположени в бюрата на Националната агенция по приходите. Данъчните ще пуснат и приложение онлайн, чрез което с е-подпис или т.нар. ПИК код ще се издължаваме на хазната. Самият персонален идентификационен код не струва нищо и се получава лично от офисите на данъчните в страната. В случая Министерството на финансите дава възможност на тези, които са закъснели и искат да се издължат в последния момент, да платят бързо и да се възползват от облекченията, ако има такива. Тази година, за доходите за 2017 г., те се ползват, ако платим до края на януари и възлизат на 5 на сто от дължимото за остатъчно внасяне, стига то да не надвишава петстотин лева.

Над 2000 декларации за данък върху доходите през 2017 вече са пристигнали в офисите на данъчните, съобщиха от НАП. От Агенцията публикуваха и дългоочаквания формуляр с баркод, при който изчисляването на дължимия данък става автоматично от заложената във формуляра програма. Така се избягват грешки, които човек обикновено допуска, ако сам си изчислява данъка за довнасяне. Тази година декларациите на физическите лица трябва да се подадат най-късно до края на месец април.

Декларация с баркод е пусната и за фирмите, които дължат корпоративен данък. Тя също се намира на сайта на НАП. Юридическите лица подават декларации за дължимите за 2017-а данъци най-късно до края на първото тримесечие.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах