Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Ограничаването на безкасовите плащания изглежда се отлага

18.11.2017

Ограничаването на безкасовите плащания изглежда се отлага

Стана ясно, че ограничаването на безкасовите плащания няма да се приеме отново. Европейската мярка изглежда не среща подкрепа на най-високо политическо ниво.

Намеренията на финансовото министерство от средата на тази година постепенно да намали плащанията в брой до праг от 1000 лв. след две години, като преди това се мине през нива 3000 лв. и 5000 лв., изглеждат все по-нереалистични. Към момента през парламента не може да мине дори изискването за намаляване на прага от десет хиляди лева на пет хиляди лева, въпреки трикратните опити това да се случи. Предложението среща отпор още в бюджетна комисия и не може да го преодолее, така че вероятността да мине през пленарна зала е нищожна.

Практика е това, което се реши в комисията, водеща по дадена тема да бъде одобрено и от парламентарното мнозинство. Интересна подробност е, че народните представители гласуваха срещу предложението на Министерството на финансите дори без да го подлагат на дебати, което е ясен знак в посока „предизвестена смърт“ на идеята за по-нисък праг на безкасовите разплащания.

Традиционният мотив на Министерството на финансите е, че промяната е в посока общоприета практика на държавите членки на Европейския съюз (праг от 2000 до 3000 евро), цели редуциране на сивата икономика, плащането на пари под масата, независимо дали за заплати без осигуровки или за други цели.

Първото предложение на финансовия министър Владислав Горанов за намаляване на кешовите плащания беше още през 2015 г., когато той предложи намаляване на прага от 15000 на 5000 лв. Това стана по времето на втория мандат на сегашния министър-председател Бойко Борисов. Тогава се стигна до компромисното решение за 10 000 лв., какъвто е и действащият праг в момента.

Традиционно опонентите на ограничените безкасови плащания твърдят, че по този път се облагодетелстват банките, а не гражданите и бизнеса.

В заключение тази европейска мярка изглежда не среща подкрепа на най-високо политическо ниво. В противен случай прокарването й би било възможно и реалистично, тъй като управляващите в страната разполагат с мнозинство.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах