Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

До 1000 лева плащане в брой

11.06.2017

До 1000 лева плащане в брой

Промени в ДОПК за ограничаване на сивата икономика. Европейска практика.От кога влизат в сила новите лимити от 1000 лева за плащане в брой?

Днес това изглежда твърде рестриктивно, но след две години може да е факт. Финансовото министерство подготви и внесе промени на Закона за ограничаване на кешовите плащания чрез промени в преходните и заключителни разпоредби на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/. Те предвиждат от началото на 2019 година всички видове плащания над 1 бон да стават по безкасов път. За да се случи това, предложението трябва да мине и през парламента, а за да не е прекалено стресово за гражданите на страната, намаляването на горната граница за плащанията в брой е предвидено да става постепенно.

Сега имаме право да се разплащаме в банкноти за суми до 10 000 лв., но още от това лято /1.08.2017 г./ този таван се предвижда да падне двойно до 5 000 лв. От началото на следващата година пък петте хиляди лева трябва да станат 3000 лв. и година по-късно – хиляда.

 Сумите ще бъдат реципрочни и при плащанията в други валути на територията на страната. При тях ще се гледа левовата равностойност на съответните суми и тя трябва да съвпада с предвиденото от закона към съответния ден на заплащането. За обменния курс, както обикновено, ще бъде взиман предвид курса на Българска народна банка за деня.

Тези промени са в посока ограничаване на сивата икономика и защита на работещите. Те ще ограничат практиката на много фирми да плащат осигуровки върху минималната заплата или съответния осигурителен праг и да добавят остатъка от заплатата в брой на черно. Ще става все по-трудно и да се трупат обороти от стоки и услуги без те да минават официално в счетоводството. Според мотивите на финансистите това е европейска практика, към която трябва да се придържа и България. По неофициални данни делът на сивата икономика в страната варира между 20 и 30 на сто от брутния вътрешен продукт, като никоя институция не се ангажира с точни числа.

Коментирай

Ако желаете да се свържем с вас, моля попълнете данните за контакт по-долу. Попълването е по избор. Данните за контакт няма да бъдат публикувани в сайта.

Все още няма коментари за тази новина. Напишете първия коментар

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах