Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

До 1000 лева плащане в брой - Счетоводна къща Контабил

11.06.2017

До 1000 лева плащане в брой - Счетоводна къща Контабил

Промени в ДОПК за ограничаване на сивата икономика. Европейска практика.От кога влизат в сила новите лимити от 1000 лева за плащане в брой?

Днес това изглежда твърде рестриктивно, но след две години може да е факт. Финансовото министерство подготви и внесе промени на Закона за ограничаване на кешовите плащания чрез промени в преходните и заключителни разпоредби на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/. Те предвиждат от началото на 2019 година всички видове плащания над 1 бон да стават по безкасов път. За да се случи това, предложението трябва да мине и през парламента, а за да не е прекалено стресово за гражданите на страната, намаляването на горната граница за плащанията в брой е предвидено да става постепенно.

Сега имаме право да се разплащаме в банкноти за суми до 10 000 лв., но още от това лято /1.08.2017 г./ този таван се предвижда да падне двойно до 5 000 лв. От началото на следващата година пък петте хиляди лева трябва да станат 3000 лв. и година по-късно – хиляда.

 Сумите ще бъдат реципрочни и при плащанията в други валути на територията на страната. При тях ще се гледа левовата равностойност на съответните суми и тя трябва да съвпада с предвиденото от закона към съответния ден на заплащането. За обменния курс, както обикновено, ще бъде взиман предвид курса на Българска народна банка за деня.

Тези промени са в посока ограничаване на сивата икономика и защита на работещите. Те ще ограничат практиката на много фирми да плащат осигуровки върху минималната заплата или съответния осигурителен праг и да добавят остатъка от заплатата в брой на черно. Ще става все по-трудно и да се трупат обороти от стоки и услуги без те да минават официално в счетоводството. Според мотивите на финансистите това е европейска практика, към която трябва да се придържа и България. По неофициални данни делът на сивата икономика в страната варира между 20 и 30 на сто от брутния вътрешен продукт, като никоя институция не се ангажира с точни числа.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах