Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Как можете да получите дивидентите от печалбата на фирмата?

17.10.2023

Как можете да получите дивидентите от печалбата на фирмата?

Как можете да получите дивидентите от печалбата на фирмата? Кога и как се плащат дивидентите? Дивидентите могат ли да се плащат авансово?

Можете да получавате заплата за Вашата работа във фирмата. Заплатата обикновено се получава всеки месец. Проблемът със заплатата е, че осигурителните вноски са високи; те са около 53% от нетната сума или малко повече от една трета от цялата сума.
Много по-добра опция е да получавате дивиденти от печалбата. Дивидентите се получават за Вашата инвестиция в капитала на фирмата. Печалбата на фирмата се изчислява за така наречената финансова година, която съвпада с календарната година. Това означава, че печалбата на фирмата се изчислява годишно и се определя след края на годината.
Така че, след края на годината, съдружникът във фирмата, който сте Вие, може да събере общо събрание и да реши да разпредели цялата печалба или само част от нея като дивиденти. В този момент се изчислява 5% данък върху дивидентите и трябва да бъде платен на данъчната администрация. След това можете да преведете оставащите 95% във Вашата лична банкова сметка.

Преди да приключи годината, нямате законово основание да извършвате такова разпределение на печалбата. Въпреки това, ако го направите, ще се наложи да платите 5% данък върху така нареченото скрито разпределение на печалбата. Това е общо взето същата данъчна ставка, както за дивидентите. Ако направите това и платите този данък, фирмата няма да има проблеми с данъчната администрация.
Има някои недостатъци на скритото разпределение на печалбата. Ако фирмата изпадне в несъстоятелност, кредиторите могат да искат плащане не само от фирмата, но и от лицата, които са направили такова неоснователно скрито разпределение на печалбата. Също така, ако фирмата има данъчни задължения, данъчната администрация може да поиска плащане на данъците не само от фирмата, но и от тези, които са получили такова скрито разпределение на печалбата.
Следващият недостатък е, че скритото разпределение на печалбата ще бъде отчетено като разходи и следователно финансовият резултат на фирмата ще намалее и вероятно ще стане отрицателен. Това означава, че ще отчетете загуба. Загубата ще бъде отразена в счетоводството, но от данъчна гледна точка тя не представлява признат разход.

Във Ваш интерес като физическо лице е да имате законов източник на Вашите доходи. Получаването на дивиденти от печалба е такъв законов източник и законен произход на парите. Може да ви е необходимо в случай на данъчна проверка за Вас като физическо лице. В противен случай може да се окаже, че нямате доказан произход на средствата.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах