Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

До три години Пиреус банк се изтегля от Балканите

11.06.2017

До три години Пиреус банк се изтегля от Балканите

Най-голямата банка в Гърция има за цел да намали лошите кредити, като продаде на външни инвеститори своите представителства в Балканите и Украйна.

Пиреус банк, която е най-голямата банка в Гърция и има клонове в почти всички Балкански страни и в Украйна, смята да се освободи от представителствата си в тези държави и да ги продаде на външни инвеститори. Това е точка от намеренията й да подобри стабилността си и да се концентрира върху бизнеса си в южната ни съседка. Новината дойде през изминалата седмица от Гърция и по-конкретно от изявление на изпълнителния директор на банката Кристос Мегалу. Чрез тези операции по продажба на експозиции извън Гърция Пиреус цели и намаляване дела на необслужваните заеми.

Една четвърт от Пиреус е притежание на банков фонд в Гърция, който подпомага търговски банки. Финансовата институция още страда от проблемни кредити – над 30 млрд. евров резултат на финансовата криза в Гърция, която пък стана причина много хора да загубят работата и доходите си. Целта на групата е да намали тези лоши кредити до под 20 млрд.

Пиреус действа в България от над 20 години и за този период е изградила широка клонова мрежа в страната. Тя има активи за близо 3 млрд. лв. и разполага с 900 души персонал. Това ще е третата гръцка банка у нас, която ще придобие нов собственик през последните няколко години. Другите две са Алфа банк и ОББ, в които влезнаха съответно Пощенска банка и белгийската СИБанк.

От офиса на банка Пиреус в България информацията, че предстои да бъдат продадени, не е била официално потвърдена, съобщава в. „Капитал“. Шефът на финансовата институция Емил Ангелов, който е на този пост от края на м.г., коментира, че целите на Пиреус могат да се постигнат и без затварянето на определени подразделения, които са на печалба, очевидно визирайки българското звено.

По информация на изданието вече на няколко пъти е търсен купувач на Пиреус България през последните години. Един от коментираните варианти бил обединяване с Пощенска бънка, твърди седмичникът.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах