Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

До три години Пиреус банк се изтегля от Балканите

11.06.2017

До три години Пиреус банк се изтегля от Балканите

Най-голямата банка в Гърция има за цел да намали лошите кредити, като продаде на външни инвеститори своите представителства в Балканите и Украйна.

Пиреус банк, която е най-голямата банка в Гърция и има клонове в почти всички Балкански страни и в Украйна, смята да се освободи от представителствата си в тези държави и да ги продаде на външни инвеститори. Това е точка от намеренията й да подобри стабилността си и да се концентрира върху бизнеса си в южната ни съседка. Новината дойде през изминалата седмица от Гърция и по-конкретно от изявление на изпълнителния директор на банката Кристос Мегалу. Чрез тези операции по продажба на експозиции извън Гърция Пиреус цели и намаляване дела на необслужваните заеми.

Една четвърт от Пиреус е притежание на банков фонд в Гърция, който подпомага търговски банки. Финансовата институция още страда от проблемни кредити – над 30 млрд. евров резултат на финансовата криза в Гърция, която пък стана причина много хора да загубят работата и доходите си. Целта на групата е да намали тези лоши кредити до под 20 млрд.

Пиреус действа в България от над 20 години и за този период е изградила широка клонова мрежа в страната. Тя има активи за близо 3 млрд. лв. и разполага с 900 души персонал. Това ще е третата гръцка банка у нас, която ще придобие нов собственик през последните няколко години. Другите две са Алфа банк и ОББ, в които влезнаха съответно Пощенска банка и белгийската СИБанк.

От офиса на банка Пиреус в България информацията, че предстои да бъдат продадени, не е била официално потвърдена, съобщава в. „Капитал“. Шефът на финансовата институция Емил Ангелов, който е на този пост от края на м.г., коментира, че целите на Пиреус могат да се постигнат и без затварянето на определени подразделения, които са на печалба, очевидно визирайки българското звено.

По информация на изданието вече на няколко пъти е търсен купувач на Пиреус България през последните години. Един от коментираните варианти бил обединяване с Пощенска бънка, твърди седмичникът.

Коментирай

Ако желаете да се свържем с вас, моля попълнете данните за контакт по-долу. Попълването е по избор. Данните за контакт няма да бъдат публикувани в сайта.

Все още няма коментари за тази новина. Напишете първия коментар

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах