Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Отпадат декларациите за придобиване на лек автомобил

02.05.2015

Отпадат декларациите за придобиване на лек автомобил

От началото на 2015 г., по електронен път, Министерството на финансите ще предоставя ежедневно на общините данни за регистрираните в КАТ превозни средства.

От 01.01.2015  г. с промени в Закона за местните данъци и такси  (ЗМДТ) отпада изискването за деклариране на моторни превозни средства в данъчната служба на общината.

Досега всяко лице, придобиващо автомобил имаше задължение за деклариране на автомобила в Местни данъци и такси в срок от 2 месеца след регистрирането на автомобила в КАТ като подаде данъчна декларация за придобитото МПС.

След 01.01.2015 г. Министерството на финансите предоставя ежедневно на общините данни за регистрираните в КАТ  превозни средства. Данните се предоставят на общините по електронен път, поради което задължението на собственика за деклариране отпада. Общината изпраща съобщение чрез пощенски оператор за размера на начисления данък на адреса за кореспонденция, посочен в КАТ при регистрацията на автмобила.

Въпреки това задължението за подаване на декларации за придобити моторни превозни средства в срок от 2 месеца след придобиването не отпада в следните случаи:

  1. За превозни средства, придобити по наследство (срокът за деклариране е 6 месеца);
  2. За превозни средства, собственост на повече от едно лице;
  3. За превозни средства на лица, които имат намалена работоспособност над 50 на сто;
  4. За превозни средства с платен данък, от предходен собственик;
  5. За продадени превозни средства.

Съобщенията за начислен данък върху превозно средство съдържат информация за размера и сроковете за плащане на данъка.

Коментирай

Ако желаете да се свържем с вас, моля попълнете данните за контакт по-долу. Попълването е по избор. Данните за контакт няма да бъдат публикувани в сайта.

Николай Делиорманов

Сигурна ли е т. 4 от изключенията, защото на други места не я пишат?

contabil.bg

В случай на колебание, можете да подадете декларацията в местните данъци, което Ви съветвам да направите.

пенка

И не е зле да се укаже на общините да синхронизират действията си, а не всяка община да работи по собствени правила, законите не са ли както за нас така и за тях.

Димитър Атанасов

Здравейте! Искам да запитам, последно, днес 20.12.2018 г. подава ли се декларация в Общините за придобиване на нов автомобил или не, защото чета най-различни неща в сайтовете?

Йордан Станчев Йорданов

Здравейте, На 74 години съм. Миналата година продадох стария си автомобил и купих нов от магазин на ПЕЖО. Имам Решение на ТЕЛК за 2-ра група инвалидност, което бях представил в данъчната служба на Общината при регистрацията на стария автомобил. Въпросът ми е сега, при покупката на новият автомобил трябва ли отново да подавам Общината копие от ТЕЛК. В очакване на Вашия отговор.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах