Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

СУПТО отново се отлага – този път до 31 януари 2020 година

19.09.2019

СУПТО отново се отлага – този път до 31 януари 2020 година

Министерството на финансите отново отлага въвеждането на СУПТО – до 31 януари 2020 година и въвеждането няма да се отлага повече

Според разпространената информация въвеждането на СУПТО за електронните магазини ще се отложи до края на март 2020 година. Разбира се електронните магазини поставят най-много въпроси – какво ще стане например, ако касовата лента свърши през нощта или в почивен ден – някой ще трябва постоянно да бди над касовия апарат.

СУПТО общо взето е проблем за всички. За производителите на софтуер е притесняващо това, че те трябва да предоставят сорс кода си на данъчната администрация. Сорс кода уж е защитен от закона за авторското право. Ако сорс кода бъде откраднат и използван от конкуренцията, това ще представлява директна загуба за производителя на софтуера, който е вложил пари и време за създаването му. А производителят трябва да предостави на НАП и документацията. Наистина, информацията е зашитена от НАП. Но след огромния теч на данни от НАП за почти всички данъчно задължени лица в България едва ли вече някой разчита на опазването на данъчната тайна. Ако НАП не успяха да опазят личните данни и данъчните декларации, дали ще опазят сорс кода на софтуера?

Според Наредба Н-18 НАП получават достъп до схемите на базите данни и до самите бази данни, и то не само до информация, която се отнася до данъчното облагане, а до цялата база данни, която не може да бъде филтрирана.

Казано по-просто: ако в един търговски обект има касов апарат, то органите на НАП получават правото на достъп до информацията във всички компютри, които се намират в обекта. Органите на НАП ще имат право да търсят и ровят колкото си искат в компютрите и разбира се да копират информацията, която им е необходима. Дори ако фирмата твърди, че няма СУПТО, инспекторите на НАП имат право да проверят това твърдение. Ако има СУПТО, тогава инспекторите могат да търсят „дублираща функционалност“, т.е. други програми в компютъра, чрез които се отчитат продажби. Ако всички тайни на фирмата станат достояние на НАП, а НАП не може да опази информацията, тогава какво ще стане с фирмата?

Един от спорните моменти е защо трябва да е задължително СУПТО и изобщо издаването на касови бележки при продажби с ПОС-терминали при плащане с банкова карта. Нали плащането с карта е по банков път? Тогава как ще се укрият обороти? Още повече при електронните магазини с виртуален ПОС-терминал, при който дори няма как да се предаде касовата бележка на клиента.

НАП излязоха с нова порция разяснения в сайта си, но цялата регламентация на СУПТО е толкова сложна, че за обикновения човек е трудно да разбере какво се иска от него.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах