Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Ограничаване на плащанията в брой

20.12.2015

Ограничаване на плащанията в брой

От началото на следващата година със закон се забраняват плащанията в брой за суми над 10 000 лв. Ограничението не важи за обслужване на собствени сметки.

С промяна в Закона за органичаване на плащанията в брой в сила от 01.01.2016 г. се забраняват плащанията в брой на стойност над 10 000 лв.

Измененият чл. 3 на Закона гласи следното:

Чл. 3. (1) Плащанията на територията на страната се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка, когато са:

1. на стойност, равна на или надвишаваща 10 000 лв.;
2. на стойност под 10 000 лв., представляваща част от парична престация по договор, чиято стойност е равна на или надвишава 10 000 лв.
(2)  Алинея 1 се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна на или надвишава 10 000 лв. Равностойността в български левове се определя по курса на Българската народна банка в деня на плащането.
Ограничението не се прилага при  тегленето и внасянето на пари в брой от/в собствени платежни сметки.
 

 

Коментирай

Ако желаете да се свържем с вас, моля попълнете данните за контакт по-долу. Попълването е по избор. Данните за контакт няма да бъдат публикувани в сайта.

Все още няма коментари за тази новина. Напишете първия коментар

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах