Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Класическите офшорки драстично намаляват

30.06.2017

Класическите офшорки драстично намаляват

Офшорните зони спазват по-ясни правила за прозрачност. Данъчни амнистии спомагат за намаляване местата за пране на пари и избягване на данъци.

Според изявление на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), в която членуват само икономически силни държави, местата, където има непрозрачна финансова политика и могат да се перат пари, и да се избягват данъци, все повече намаляват. Според информацията на Файненшъл таймс, която цитира ОИСР, избягването на данъчно облагане в големи (международни) размери става все по-трудно след натиска, на който бяха подложени тези зони веднага след т.нар. Панамски скандал, при който наяве излязоха имена и сметки на хора от цял свят, укривали налози от родните си данъчни власти. Сред героите на Досиетата „Панама“ имаше и доста българи, чиито имена също бяха оповестени в журналистическото разследване. Някои от тях не бяха изненадващи, други обаче бяха на действащи политици.

През последните години офшорните зони в цял свят биват принуждавани да спазват по-ясни правила за прозрачност, което пък помага на фирмите, регистрирани в тях, да имат право на бизнес и в „бели“ държави, в т.ч. в зоната на Европейския съюз. Типичен пример са Гибралтар и остров Ман, където се регистрира международният хазартен бизнес и за които Великобритания силно лобира да бъдат признати за легитимни.

Според ОИСР в черния списък на зоните, отказващи сътрудничество в посока прозрачност, вече фигурира само Тринидад и Тобаго. Карибската държава с двойно име продължава да се съпротивлява на международния натиск, но нейният финансов капацитет се счита за незначителен на фона на глобалните финанси.

Един от инструментите, който редица държави използваха, за да изсветлят икономиките си и да привлекат капитал, са т.нар. данъчни амнистии. Според данни на Организацията нейните държави членки са привлекли по този начин 85 милиарда евро. Това обаче не е нищо в сравнение със статистиката на Индонезия. Тази страна не членува в ОИСР, но чрез данъчна амнистия е успяла да събере над 300 милиарда долара!

При данъчната амнистия държавата позволява легализиране на средства срещу заплащане на дължимите данъци или част от тях, без укриването да води до санкции.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах