Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

НАП затяга условията за облекченията за деца

18.12.2017

НАП затяга условията за облекченията за деца

НАП затяга примката за неплатени дългове и по отношение на облекченията за деца. Проверка в сайта на НАП със собствен Персонален Идентификационен номер.

Тази година данъчните затягат примката за неплатени дългове и около данъчните преференции за деца. Родителите могат да ползват такива данъчни преференции, като декларират до края на месец декември пред работодателя си колко ненавършили пълнолетие деца отглеждат и дали имат дете с увреждане. Те обаче няма да могат да ги ползват, ако имат дори само едно неизпълнено публично задължение, независимо дали под формата на данък, глоба или друго плащане.

За да са сигурни, че нямат такова, те следва да проверят това в сайта на НАП чрез собствен ПИН код или на място. Понякога неплатените публични задължения се бавят с години и човек може да е забравил и дори да не знае какво точно дължи на държавата.

Според сега действащия закон – чл. 22 от ЗДДФЛ – за едно ненавършило пълнолетие дете, данъкоплатецът родител има право да приспадне 200 лв. от данъчната си основа, за две деца до 18 г. – 400 лв. и за три – 600 лв. Това трябва изрично да се заяви пред работодателя преди изтичането на календарната година. За облекчението може да кандидатства само единият родител. Вторият трябва да подпише декларация, е не кандидатства за същото облекчение. Преференцията важи за всички деца, живеещи в България и/или държава-членка на Европейския съюз, които се отглеждат от родителите си и не са оставени за отглеждане в социално заведение. На това данъчно облекчение имат право и настойниците и попечителите, както и приемните родители.

За децата с увреждания от 50 и над 50 на сто, преференцията на родителите е до 2000 лв. от данъчната основа. За да се ползва тя, също важи правилото детето да е под 18 години и да се отглежда в семейството, а не в институция. Този вид данъчна преференция може да се ползва и от родител, който е регистриран като едноличен търговец.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах