Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Четвъртата по големина банка у нас ще се казва ОББ

26.06.2017

Четвъртата по големина банка у нас ще се казва ОББ

Новата банка ОББ ще бъде двустепенна - с управителен и надзорен съвет. Предстои ребрандиране с изцяло ново оформление и масова рекламна кампания.

След като се проведе първото общо събрание на новата „стара“ банка ОББ (Обединена българска банка), стана ясно, че точно така ще се казва новата институция, след като окончателно приключи обединението й с белгийската Сибанк. Това означава дълъг последващ процес на ребрандиране, който ще включва изцяло ново оформление на офисите в страната, всички банкомати, документи, включително дебитни и кредитни карти. Обикновено този процес на ребрандиране включва и масирана рекламна кампания сред населението, която да обясни промяната на настоящите и потенциални клиенти и да не доведе до сътресения за новата финансова институция.

Логично след като белгийската КВС обяви, че купува гръцката ОББ, името на вече четвъртата по големина търговска банка ще бъде ОББ, а не Сибанк. ОББ е по-стара марка, налагана в Българиря още от началото на прехода, с добро име и много разпознаваема от повечето българи. В същото време, макар и собственост на корпорация от Европейския съюз и с добро обслужване на клиентите, Сибанк е по-малко популярното име сред банковите институции и при това натоварено с политически негативизъм покрай бившите български собственици и управители на банката, сред които Славчо Христов (кръгът „Олимп“ по времето на Иван Костов) и Цветелина Бориславова (по времето на Бойко Борисов).

Засега обаче ребрандирането не е на ход, обявиха новите управители на ОББ и до практическото обединение на двете банки все още има време. За клиентите пък няма да има никакви промени засега.

Промяната в управлението на банката, освен новите лица включва и нова структура на ръководство на институцията. От едностепенна тя преминава в двустепенна, което значи, че освен управителен, тя ще има и надзорен съвет.

Разрешението за обединението на двете банки от страна на БНБ дойде през май т.г., а месец по-рано положително се произнесе и Комисията за защита на конкуренцията. Засега това е най-значимата сделка за покупко-продажба на банки през тази година, а цената на сделката е 610 милиона евро.

КВС е на пазара у нас от десет години, а към нейната група вече ще влизат и застрахователното дружество ДЗИ, както и лизинговата компания „Интерлийз“.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах