Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Какво да направим за за пререгистрираме НПО?

06.10.2018

Какво да направим за за пререгистрираме НПО?

Необходими документи и процедура за пререгистрация на НПО (неправителствена организация) - сдружение или фондация. Как се извършва пререгистрацията на НПО?

Имаме НПО, сдружение или фондация, което трябва да се пререгистрира.

Как да си ги пререгистрираме?

Трябва да подадем заявление в Търговски регистър към Агенция по вписванията. Процедурата е опростена максимално, освободена е от държавни такси и е изцяло в улеснение на желаещите да го направят сами.

  • Не трябва да ходим отново в окръжен съд, където сме подавали документи първоначално за регистрация.
  • Не ни трябва удостоверение за актуално състояние от съда.
  • Не трябва да ходим по банки и да плащаме такси.

 Може да подадете лично попълненото заявление за пререгистрация на сдружение (заявление А15 по образец) или да упълномощите адвокат, който да го подаде по електронен път. Можете да получите Заявление А15 на място в офисите на Търговски Регистър или директно да си го свалите от сайта на регистъра и да си го разпечатате.

Попълвате си внимателно заявлението. Не пропускайте нищо. Наименование, адрес на управление, дейност, цели, структура на управление и представляващи. Информацията трябва да е пълна и коректна. При разминаване в информацията предоставена от Вас и от Окръжен Съд ще получите отказ.

Трябва да приложите копие от учредителния акт или устава на организацията. Този документ трябва да бъде заверен от Вас като представител на съответното НПО (или от съответното представляващо лице). Заверка в случая означава на всяка страница да изпишете собственоръчно с химикал “Вярно с оригинала” и да се подпишете.

При условие, че не можете да намерите Учредителния акт или Устав на сдружението, бихте могли да си изискате заверено копие от Окръжен съд.

Необходимо е да подпишете и още един документ – декларация за истинността на заявените обстоятелства. Тя също е по образец и е стандартен документ на Агенция по вписванията.

При условие, че искате с пререгистрацията на сдружението, да впишете и други промени в обстоятелствата можете да го направите едновременно. Приложете необходимите документи, протоколи и решения и всичко ще бъде прието с едно заявление.

Годишните финансови отчети се подават отделно с друг вид заявление (заявление Г2 по образец). Изискайте от счетоводителя Ви и необходимите допълнителни приложения към ГФО за сдруженията.

След подаване на заявлението А15, Агенция по вписванията ще си изиска за справка от Окръжен Съд информацията по служебен път. В три дневен срок би следвало да им бъде предоставена.

Ако заявление А15 е попълнено правилно и сте приложили всички необходими документи, сдружението ще бъде пререгистрирано. При открити пропуски ще получите в най-добрия случай Указания или Отказ от Търговски Регистър.

 

*Ако не знаете как да си попълните заявленията, колебаете се и не сте уверени в това, което попълвате, че е правилно.

Потърсете ни и ще пререгистрираме вашето сдружение. С нашата квалифицирана помощ и съвети можем да Ви помогнем като попълним или подадем вместо вас необходимите документи.

 

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах