Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Новите технологии

08.08.2017

Новите технологии

Биткоин. Криптовалути. Същност и начини за придобиване и разплащане. Какво е антмайнер? Дистанционно управление на ресурсите.

Новите технологии

Нека загатнем една от най-популярните теми в днешни дни, „Новите технологии“ и как те влияят на ежедневието ни. Няма да е лъжа, ако се каже, че толкова сме привикнали към технологиите, че дори ние не го осъзнаваме. Нека се върнем за малко назад, представете си миналото без интернет, мястото където търсим ежедневно отговори на всичките си въпроси и липсата на отговор там ни води до отчаяние.

„Дали ерата на Гугъл и всички останали търсачки ни кара да спрем да мислим ?“, американския автор Никълъс Кар обръща внимание на точно този проблем в есето си от 2008 година „Is Google Making Us Stupid ?“, то е публикувано в списание Atlantic и определено кара читателите си да се замислят. Според Кар мрежата ни лишава от умението да се концентрираме и да мислим в дълбочина, при четене не задържаме вниманието си, ами само „сканираме“ четивото, което ни превръща в по-повърхностни и по-малко съсредоточени.

Но да се каже, че технологиите са нещо лошо също ще е лъжа все пак те са плод на човечеството, роден от безкрайното любопитство и умението да обработваме информация и да мислим абстрактно.

Нека обърнем внимание на някой от най-нашумелите в последно време нови технологии, като например „Умните домове“, те представляват с 2 думи, сградна автоматизация. С тях можем лесно да получим контрол над буквално всяко нещо в домът си, като според вида на функциите можем да ги разделим в няколко групи:

- Управление на домакински уреди – готварски печки, бойлери, хладилници, телевизори и др.

- Автоматизиран енергиен мениджмънт – охлаждане, вентилация, отопление, осветление и др.

- Дистанционно следене и управление на системите за сигурност - заключване, камери, датчици и противопожарни системи.

С годините се развиват и технологиите, които спомагат всички функции да се свържат в една лесно управляема система. Такива са протоколите за свързване на различните видове устройства, чрез които те си комуникират и предават данни, облачните технологии и изчисления, интернет на нещата (IoT), а вече навлизат и нови домашни асистенти като Google Home или Amazon Echo, които ни помагат цялото това „интелигентно“ управление да става само чрез нашия глас. Както всичко останало и „Умните домове“ имат недостатъци и това е все по-зачестялата кибер престъпност, вече всяко нещо свързано в мрежата може да се хакне и да се използва със злонамерени подбуди, а в този случай престъпниците буквално имат достъп до дома ви. Дори и опасността и видимите пролуки във сигурността не пречат, преминаването към „Умни домове“ да се увеличава със всяка година, по данни на анализаторската агенция IHS Markit през 2016 г. са продадени 80 милиона умни устройства, което е с 65 процента повече от 2015 г., а същите предвиждат, че през 2017 г. се очаква още по-голям бум на продажбите. Това прави умните устройства най-бързо напредващия сегмент на пазара по данни на Международният съюз по телекомуникации към ООН, увеличаването на достъпа до интернет на все повече домакинства ще стигне 69% до 2020 г. в глобален план.

Но защо да се спираме само с дома, да разгледаме и автоматизацията при колите. Така наречените „Автономни автомобили“ вече чукат на вратата, а кой ще изкара първи такъв е въпрос на няколко години. Според проучване на Intel до 2035 г. приходите в тази област ще бъдат около 800 милиарда долара, а до 2050 г. ще достигнат 7 трилиона долара. Автономните коли ще променят начина ни на живот и не само ще го улеснят, понеже няма да се налага да шофираме, а и ще го направят по-безопасен, защото „умните коли“ ще са в постоянна връзка една с друга и по този начин инцидентите значително ще намалят, проучването на Intel сочи че до 585 000 живота ще бъдат спасени при навлизането на тези автомобили. Нека погледнем извън дома, „Автономните автомобили“ ще променят редица индустрии, първите сред които се очертава да бъдат доставките и транспортния сектор, така ще се облекчи трайната липса на шофьори, която ги мъчи в момента.

Нека се спрем и на може би най-спорната тема в днешни дни и това е самообучаващите се компютри или така наречения изкуствен интелект. Това е темата, която поражда най-много противоречиви коментари, от една страна са всички любители на технологиите, които смятат че мислещите компютри ще са изцяло в полза и помощ на човечеството, а друга учени които се опасяват, че тези самообучаващи се компютри ще излязат извън контрол, това са хора като Стивън Хокинг, Илон Мъск, Бил Гейтс и други известни имена от технологичната индустрия. Факт е, че в момента компютрите навлизат във все по-различни части на живота ни и има дейности, в който се справят дори по-добре от човек, също е факт, че с напредъка им те се справят все по-добре и по-добре със задачите, които им възлагаме и за това големите компании инвестират много пари в тази сфера. Но ето и другата гледна точка проект на Facebook наскоро допусна 2 от чат ботовете си, които трябва да се борят с разпространението на фалшиви новини, да излязат извън контрол. Двата бота докато се самообучавали, си измислили собствен език и започнали да комуникират на него, като той бил напълно различен от човешкия и ръководителите на проекта не могли да го разчетат. Това довело до мигновено спиране на проекта, поради изгубване на контрола върху роботите. Това е единичен случай, но доказва думите на всички противници на „Изкуствения интелект“, че може много лесно да се изгуби контрол върху тези самообучаващи се машини.

Като заключение, дали новите технологии са за добро или за лошо, няма как със сигурност да кажем но, единственото нещо което може да се каже, е че те ще променят живота ни и както сега като погледнем към миналото ни се струва, че са живяли хората като първобитници, какво ли ще си помислят хората след 50 години за нас.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах