Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Предупреждение от НАП за възможни проблеми през 2018г

29.12.2017

Предупреждение от НАП за възможни проблеми през 2018г

Препоръчително едноседмично изчакване преди подаването на документи в НАП с цел затруднен достъп до електронните услуги, които предоставя агенцията.

Първата седмица на новата 2018 година няма да е най-подходящото време да си имате работа с данъчните. Тези, които са се забързали най-много да подават документи към НАП е добре все пак да изчакат 8 януари, за да няма неприятни изненади. Причината е ежегодното информационно приключване на агенцията, което може да доведе до затруднен достъп до редица от услугите на НАП и по-точно до електронните й услуги. За тези, които са достъпни пък може да има забавяне в процеса на обработка. Предупреждението касае документи, свързани с осигурителни вноски, регистриране на трудови договори и др., както и регулярните декларации, които се подават по ДДС. Не се препоръчва електронно пускане и на декларации за доходи на физически лица, получени през т.г. Тъкмо там може да има желаещи, тъй като подаването в рамките на месеца на тази годишна декларация, все още носи отстъпка от 5 на сто върху данъка за довнасяне, но не повече от 500 лв. Забавяне може да се очаква и при електронно подаване на декларации за доходите от наеми.

В същото време данъчните обявиха, че дори и в първата седмица на 2018-а гишетата ще приемат гореспоменатите документи, формуляри и декларации, само че на хартия.

Пак в този период справките за задължения към държавата ще се издават към края на настоящата година, т.е. към 31 декември 2017 г., а не към датата на издаването. Тези справки са нужни в редица случаи, включително, ако искате да сте сигурни, че имате право да ползвате данъчната преференция от 5 на сто, в случай че си пуснете декларацията за доходите по електронен път до края на януари 2018 г.

Иначе от втората половина на декември 2017 г. данъчните предоставиха още две нови услуги, които могат да се извършат по електронен път. Те са за два вида уведомления за сервизно обслужване/ремонт, които се попълват онлайн.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах