Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

EК ограничава мултинационалните компании

20.07.2017

EК ограничава мултинационалните компании

Eвропейската комисия с мерки срещу избягването на плащане на корпоративни данъци. Корпорациите да предоставят информация какви налози дължат и в коя страна.

Заедно с глобализацията неминуемо се увеличи силата и мощта на мултинационалните компании. Това са корпорации, които имат съоръжения или активи в няколко държави, а най-големите обикновено оперират в глобален аспект, като притежават офиси или предприятия там и се управляват от централа в родната им държава, откъдето се координира мениджмънтът в глобален аспект. Големите мултинационални компании разполагат и работят с бюджети, които надхвърлят бюджета на много национални държави.

Когато мултинационални компании от САЩ търсят места, където да основат своето корпоративно седалище в Европа те търсят най-изгодните за бизнеса страни. Белгия, Ирландия, Люксембург и Ирландия предоставяха облекчени данъчни режими за подобен тип компании. От години пред правителствата на държавите от ЕС стои въпросът как едновременно да накарат мултинационалните компании да оперират на тяхна територия и заедно с това да плащат честно и справедливо данъците си. Силата на подобни корпорации се състои в това, че те често прибягват до всевъзможни законови и данъчни маневри, за да увеличат печалбата си и да намалят дължимите данъци. Според Еврокомисията щетите от подобни действия от страна на мултинационалните компании на територията на Европейския съюз са между петдесет и седемдесет милиарда евро. Общественото отчитане по държави се счита за важно, тъй като без него големите компании имат възможност да използват вратички за избягване на плащане на данъци в държавите, в които оперират със или без знанието на техните правителства. Недоволството около действията на мултинационалните компании относно техните данъци датира от 2014 г. Чрез мащабно изтичане на документи, известно като „Люкслийкс”, медиите изложиха информация как множество от глобалните корпорации, включително „Пепси”, „Икеа” и „ФедЕкс” са договорили изгодни данъчни условия с Люксембург, спестявайки си милиарди евро.

Наскоро евродепутатите подкрепиха с гласа си предложение, което задължава корпорациите да направят достъпна публично информацията какви налози дължат и в коя страна. Чрез предприетите мерки всяка корпорация с оборот над 750 милиона евро годишно ще бъде обявена публично в регистър на съответното данъчно законодателство.

Новите правила са фактическото начало на мерки, които ЕК отдавна има желание да въведе. Те са насочени основно срещу избягването на плащане на корпоративни данъци. Европейският съюз възнамерява да противодейства все по-активно на метода на компании, които използват свои дъщерни фирми, за да преместват печалбите и по този начин да избягват плащането на данъци в съответната държава, на чиято територия оперират.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах