Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Митнически режим 42 - Счетоводна къща Контабил

24.08.2017

Митнически режим 42 - Счетоводна къща Контабил

Митнически икономически режим с отложено плащане на ДДС. Условия за използване и необходими документи за доказване на Вътреобщностна доставка на стоки.

При митнически режим 42 се позволява едновременно извършване на внос, т.е. на допускане на стоките за свободно обръщение и крайна употреба, ако стоките са предмет на последваща вътреобщностна доставка на стоки с нулева ставка на ДДС за друга държава членка на ЕС.

Държавите-членки на ЕС, освобождават от облагане с ДДС вноса на стоки, ако стоките се внасят от страни извън Европейския съюз в държава-членка и след това стоките се експедират или превозват на територията на друга страна-членка на ЕС и се извършва вътреобщностна доставка на стоки с нулева ставка на ДДС.

В държавата-членка , в която се декларира режим 42 – се заплащат само дължимите Мита за стоката, а ДДС – не. Ако стоката пристига от страна , с която ЕС има сключено споразумение за Свободна Търговия и стоката притежава Сертификат за произход EUR 1 (за стоки от: Швейцария, Исландия,Норвегия, Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Македония, Черна Гора, Сърбия, Алжир, Тунис, Мароко, Израел, Египет, Йордания, Ливан, Сирия, Андора, Корея, Мексико, Чили, Перу, Колумбия, Панама, Хондурас, Салвадор, Коста Рика, Молдова, Гватемала, Украйна и испанската територия в Африка Суета и Мелила) или Сертификат за произход А.ТР (за стоки, пристигащи от Република Турция) , за внасяните стоки не се дължат и мита и не се плащат никакви такси и ДДС при вноса.

 

За да се разреши използването на този режим, трябва да бъдат изпълнени следните условия:

 • Вносителят да е регистрирано лице по закона за ДДС.
 • След извършването на вноса, вносителят ще осъществи последваща вътрешнообщностна доставка на стоките към лице, регистрирано по ДДС в друга страна член на ЕС.
 • Придружаващите стоката транспортни документи (CMR) доказват, че стоката е транспортирана до територията на друга държава-членка на ЕС.

 

Документи, необходими за режим 42:

 • Търговска фактура (от изпращача).
 • Търговска товарителница – CMR/Bill of Lading.
 • Пътна товарителница с посочен регистрационен номер на товарния автомобил за последващата вътрешнообщностна доставка.
 • Търговска фактура от вносителя към крайния получател на стоката (вътрешнообщностна доставка на стоки).
 • Други документи - сертификати, технически спецификации и други, в зависимост от вида на стоката.
 • Вносителят трябва да притежава валиден идентификационен номер по ДДС, в държавата-членка, в която извършва вноса.
 • Купувачът трябва да притежава валиден идентификационен номер по ДДС, в държавата-членка, в която извършва придобиването и да начисли ДДС за вътрешнообщностни придобивания на стоки в съответствие с чл. 200 от Директивата за ДДС.

След   доставка на стоките в крайната дестинация, в Митническия пункт, където е осъществен режим 42, се предоставят следните документи, като доказателство че стоката е напуснала страната и е реализирана в другата държава-членка:

 1. Заверена пътна товарителница от Получателя.
 2. Заверена Търговска фактура от Получателя.
 3. VIES декларация от крайния получател, потвърждаваща, декларирането на вътрешнообщностната доставка на стоки.

 

За прилагането на режим 42, вносителят трябва да се снабди с всички документи, доказващи последващото извършване на ВОД (Вътреобщностна доставка на стоки). Документите, неообходими за доказване на ВОД са определени в Правилника за прилагане на Закона за данък върху добавената стойност. В случай, че вносителят, прилагащ режим 42 не успее да се снабди с всички документи, данъкът върху добавената стойност става изискуем от вносителя и се начислява с протокол.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах