Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Две банки вече предлагат микро платежни карти

04.11.2017

Две банки вече предлагат микро платежни карти

След ПИБ и Райфайзенбанк въвежда допълнително улеснено плащане чрез микрокарти, с които клиентите могат да извършват безконтактни плащания с определен лимит.

След като Първа инвестиционна банка въведе услуга за плащане през смартфон на постерминал чрез специално мобилно приложение, вече има втори случай на банка у нас, която предлага подобна услуга. Това е Райфайзенбанк, която ще дава микрокарти на клиентите си при желание от тяхна страна. Микрокартите могат да се прикачат към различни аксесоари като часовници, гривни, ключодържатели и др., а чрез стикер могат а се поставят и на смартфона и с тях да се плаща директно на безконтактните постерминали, които вече представляват 50 на сто от тези устройства в България. Така вече може и да не се налага да бъркате в портмонето си за безконтактната карта, когато пазарувате и допълнително да въвеждате пинкод, ако сумата е над определения лимит от 25 лв. С микрокартите може да се теглят пари и от безконтактен банкомат. Засега микрокартите са добавка към определен вид кредитни карти на финансовата институция, но от догодина те ще станат добавка и към дебитните карти. Таксата за ползване ще е 15 лв. за 12 месеца и ще се дължи в края на годината. Микрокартите също ще имат лимит за плащане, както за ден, така и за период от една седмица.

Българите са сред най-пристрастените европейски ползватели на смартфони, показа изследване на Мастеркард, чиито данни бяха оповестени миналия месец. Ако за Европа средното ползване на смартфони на ден е около 4 часа, то нашенци прекарват в активна комуникация с това устройство средно по 5 часа на ден! Сърфиране в интернет, използване на социалните медии и онлайн шопинг са трите най-предпочитани активности при ползването на смартфоните. Според Мастеркард само след три години, през 2020 г., около една трета от плащанията вече ще стават през мобилните телефони.

Плащането с карти е безплатно за потребителя и се плаща от продавача, но трябва да се има предвид, че някои банки удържат такси, ако пазарувате с картата в чужбина или от чуждестранен уеб сайт.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах