Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Две банки вече предлагат микро платежни карти

04.11.2017

Две банки вече предлагат микро платежни карти

След ПИБ и Райфайзенбанк въвежда допълнително улеснено плащане чрез микрокарти, с които клиентите могат да извършват безконтактни плащания с определен лимит.

След като Първа инвестиционна банка въведе услуга за плащане през смартфон на постерминал чрез специално мобилно приложение, вече има втори случай на банка у нас, която предлага подобна услуга. Това е Райфайзенбанк, която ще дава микрокарти на клиентите си при желание от тяхна страна. Микрокартите могат да се прикачат към различни аксесоари като часовници, гривни, ключодържатели и др., а чрез стикер могат а се поставят и на смартфона и с тях да се плаща директно на безконтактните постерминали, които вече представляват 50 на сто от тези устройства в България. Така вече може и да не се налага да бъркате в портмонето си за безконтактната карта, когато пазарувате и допълнително да въвеждате пинкод, ако сумата е над определения лимит от 25 лв. С микрокартите може да се теглят пари и от безконтактен банкомат. Засега микрокартите са добавка към определен вид кредитни карти на финансовата институция, но от догодина те ще станат добавка и към дебитните карти. Таксата за ползване ще е 15 лв. за 12 месеца и ще се дължи в края на годината. Микрокартите също ще имат лимит за плащане, както за ден, така и за период от една седмица.

Българите са сред най-пристрастените европейски ползватели на смартфони, показа изследване на Мастеркард, чиито данни бяха оповестени миналия месец. Ако за Европа средното ползване на смартфони на ден е около 4 часа, то нашенци прекарват в активна комуникация с това устройство средно по 5 часа на ден! Сърфиране в интернет, използване на социалните медии и онлайн шопинг са трите най-предпочитани активности при ползването на смартфоните. Според Мастеркард само след три години, през 2020 г., около една трета от плащанията вече ще стават през мобилните телефони.

Плащането с карти е безплатно за потребителя и се плаща от продавача, но трябва да се има предвид, че някои банки удържат такси, ако пазарувате с картата в чужбина или от чуждестранен уеб сайт.

Коментирай

Ако желаете да се свържем с вас, моля попълнете данните за контакт по-долу. Попълването е по избор. Данните за контакт няма да бъдат публикувани в сайта.

Все още няма коментари за тази новина. Напишете първия коментар

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах