Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Какво ще стане с финансовия свят след Брекзит?

24.09.2017

Какво ще стане с финансовия свят след Брекзит?

Лондонските банки, през които се въртят голяма част от парите на света, обмислят отваряне на клонове в държави от ЕС. Разговорите по Брекзит не вървят гладко.

Какво ще стане с финансовия свят след Брекзит е един от най-честите въпроси, който си задават финансистите днес. Въпреки предсказанията, че столицата на Великобритания Лондон ще загуби привлекателността си на финансов център №1, засега това си остава само предположение. Световният индекс, който наблюдава важността на финансовите центрове по света продължава да поставя на първо място Лондон, твърди Ройтерс. Даже преднината му спрямо Ню Йорк, който е на второ място, се увеличава. Следват ги Хонконг и Сингапур. Все пак никой не знае какво ще стане точно след първото тримесечие на 2019 г., когато излизането на Великобритания от съюза ще бъде факт. Разговорите по Брекзит не вървят гладко, а липсата на яснота изнервя все повече големия бизнес ситуиран във финансовата столица на света. Първите отчетливи действия, които вече се отчитат от наблюдателите, са, че много от големите компании активират така наречените си кризисни планове, които чертая пътеки в случай на непредвидени обстоятелства, каквото безспорно е напускането на Великобритания. Ако инвестиционните компании започнат да се местят в страни на ЕС след Брекзит, без при това да принадлежат към европейското семейство, това може да доведе до нервно напрежение европейските регулатори, на които ще се отвори доста работа.

Подобен процес се очаква да се наблюдава и при Лондонските банки, през които се въртят голяма част от парите на света. Те обмислят отваряне на клонове в държави от ЕС. Очертават се и новите финансови центрове, които ще засилят позициите си. Единият от тях е Франкфурт, а другият – Дъблин. Засега само няколко от големите Лондонски банки са подали документи за оперативен лиценз в рамките на Европейския съюз. По-голямата част от тях обмислят възможността да имат клонове, които обаче се съобразяват с националното, а не с европейското законодателство. Малко вероятно е обаче Европейската централна банка и Европейската комисия да допуснат това. Остава още една цяла година – 2018, в която те биха могли да предложат и въведат регулации и за тези банкови подразделения.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах