Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Гърция! Криза в правителствения и банков сектор

29.06.2015

Гърция! Криза в правителствения и банков сектор

Гърция дължи над 320 милиарда евро. Мерки за Спасителна програма и банкова ваканция. Банки с гръцко участие: Alpha Bank, Пощенска, ПИРЕОС и ОББ.

На 25.01.2015 г. СИРИЗА спечели предсрочните парламентарни избори в Гърция. За министър председател беше избран Алексис Ципрас. Новото гръцко правителство поиска преразглеждане на условията по кредитите чрез нови преговори с "тройката" от международни кредитори - Европейската Комисия (ЕК), Европейската Централна Банка (ЕЦБ) и Международният Валутен Фонд (МВФ).
На 20.02.2015 г. Гърция постигна с Еврогрупата споразумение за удължаване на спасителната програма за страната с 4 месеца - до края на м. юни 2015 г.
Дългът на Гърция възлиза на около 320 милиарда евро, което възлиза на около 175% от Брутния Вътрешен Продукт (БВП).
На 30.06.2015 г. настъпва падеж на задължения в размер на 1.56 млрд. евро към МВФ.
Поради провала на преговорите с кредиторите Гърция не е в състояние да изплати тази вноска.
Властите в Гърция обявиха "банкова ваканция". Банките ще останат затворени една седмица - от днес, 29.06.2015 г. до 06.07.2015 г. Сумите за теглене в брой от банкомат са ограничени до 60 евро на ден.
За 05.07.2015 г., неделя,  гръцкият премиер Алексис Ципрас, и неговото правителство решиха да свикат референдум с въпроса: "Приемате ли условията на ЕК, ЕЦБ и МВФ?".
Външно министерство препоръчва на българските граждани, които пътуват в Гърция, да разполагат с достатъчно евро в брой за непредвидени обстоятелства.
В България има 4 банки с гръцко участие: Alpha Bank България, Пощенска банка, с юридическо име „Юробанк България“ АД, БАНКА ПИРЕОС БЪЛГАРИЯ и Обединена Българска Банка (ОББ).

Коментирай

Ако желаете да се свържем с вас, моля попълнете данните за контакт по-долу. Попълването е по избор. Данните за контакт няма да бъдат публикувани в сайта.

Все още няма коментари за тази новина. Напишете първия коментар

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах