Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Нови кандидати за ТБ Виктория - Счетоводна къща ...

04.08.2017

Нови кандидати за ТБ Виктория - Счетоводна къща ...

ТБ Виктория отново предложена за продажба в средата на тази година. Чуждестранният кандидат в надпреварата е собственик на малка банка за частно банкиране.

След фалита на Корпоративна търговска банка преди 3 години синдиците извадиха на пазара активите й и към тях се проявява интерес от страна на редица големи бизнес структури. Дъщерното й дружество ТБ „Виктория” е един от тези създаващи интерес активи. Преди да фалира, КТБ купи „Креди Агрикол България” и я преименува в Търговска банка „Виктория”. Преди известно време основен кандидат да включи банка „Виктория” в портфолиото си беше турската „Д Банк”. БНБ не разреши сделката с мотива, че банка „Виктория” може да бъде препродадена след това.

През месец юни тази година ТБ „Виктория” отново беше предложена за продажба. Този път конкурентите за собствеността й са четирима и вероятността да бъде продадена е много по-висока. Като се има предвид, че отчетите на банка „Виктория” спрямо 30 май 2017 г. сочат загуби от 1.6 милиона лева при налични 31.4 милиона лв. парични средства по сметка в БНБ и привлечени 6 милиона лева от клиенти, банката определено не се отличава с мащабна дейност. Тя на практика не функционира на пълни обороти след фалита на собственика й КТБ. Конкурентите за придобиване на контрол над ТБ „Виктория” са Инвестбанк, Българо-американска кредитна банка, австрийският Kerbler Holding и компанията „Вабо Интернал”, основана от две дружества, еднолична собственост на бизнесмена Васил Божков, известен повече с дейността си в хазартния бизнес.

Шансовете на различните кандидати са непредвидими. Васил Божков досега не е проявявал интерес в банковия сектор и няма опит в тази дейност, което не му пречи да иска да я стартира. Инвестбанк вероятно иска да укрепи позициите си със закупуването на ТБ „Виктория” и да стабилизира положението си на пазара. БАКБ отново се явява като кандидат за покупката на банка „Виктория” . При предишния опит за продажбата й, „Д Банк” беше предпочетена пред БАКБ, но сега БАКБ изглежда един от най-реалните конкуренти за придобиването на собствеността над ТБ „Виктория”. Чуждестранният кандидат в надпреварата – Kerbler Holding - е в обединение с още две структури и е собственик на малката и предназначена основно за частно банкиране Wiener Privatbank.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах