Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Електронни болнични листове

15.06.2015

Електронни болнични листове

Представяме на място в НОИ документите и данните, свързани с болничния лист, но без самия болничен лист. Процес по изплащане на обезщетения.

От 01.01.2015 г. лекарите издават задължително болничните листове за временна неработоспособност на програмен продукт. Националният Осигурителен Институт (НОИ) разпространява безплатен програмен продукт за въвеждане на болничните листове. Лекарите са длъжни да предоставят данните от издадените и от анулираните болнични листове на НОИ. Подаването на данните от лекарите се извършва чрез уеб услугите на НОИ.

Осигурителите и самоосигуряващите се лица са длъжни, както и досега да представят на място в НОИ документите и данните, свързани с болничния лист, но без самия болничен лист.

Предвиден е преходен 6-месечен период от 01.01.2015 до 30.06.2015 г., през който лечебните заведения, които нямат техническа обезпеченост, все още имат право да подават в НОИ болничните листове на хартия или на флашка. Преходният период изтича на 01.07.2015 г., след което болничните листове вече няма да могат да се издават на хартия.

НОИ смята, че новите електронни болнични листове ще доведат до по-бързо изплащане на паричните обезщетения за временна неработоспособност на осигурените лица.

Коментирай

Ако желаете да се свържем с вас, моля попълнете данните за контакт по-долу. Попълването е по избор. Данните за контакт няма да бъдат публикувани в сайта.

Все още няма коментари за тази новина. Напишете първия коментар

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах