Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Електронни болнични листове - Счетоводна къща Контабил

15.06.2015

Електронни болнични листове - Счетоводна къща Контабил

Представяме на място в НОИ документите и данните, свързани с болничния лист, но без самия болничен лист. Процес по изплащане на обезщетения.

От 01.01.2015 г. лекарите издават задължително болничните листове за временна неработоспособност на програмен продукт. Националният Осигурителен Институт (НОИ) разпространява безплатен програмен продукт за въвеждане на болничните листове. Лекарите са длъжни да предоставят данните от издадените и от анулираните болнични листове на НОИ. Подаването на данните от лекарите се извършва чрез уеб услугите на НОИ.

Осигурителите и самоосигуряващите се лица са длъжни, както и досега да представят на място в НОИ документите и данните, свързани с болничния лист, но без самия болничен лист.

Предвиден е преходен 6-месечен период от 01.01.2015 до 30.06.2015 г., през който лечебните заведения, които нямат техническа обезпеченост, все още имат право да подават в НОИ болничните листове на хартия или на флашка. Преходният период изтича на 01.07.2015 г., след което болничните листове вече няма да могат да се издават на хартия.

НОИ смята, че новите електронни болнични листове ще доведат до по-бързо изплащане на паричните обезщетения за временна неработоспособност на осигурените лица.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах