Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Годишно приключване - 4 ключови момента - Счетоводна ...

22.01.2018

Годишно приключване - 4 ключови момента - Счетоводна ...

Ключови етапи на ГФО. Професионалните практики използвани в Контабил ЕООД улесняват изготвянето на финансов отчет. Ефективна организация за ГФО.

 Краят на всяка една календарна година е осеян с куп отговорности, с които трябва да се заемат счетоводителите. Това е моментът, свързан с годишното приключване. Не всички обаче гледат на този процес като истинско мъчение, което не само им коства дълго пресмятане, но и продължителен престой на работното място. За някой е просто пореден цикъл от месечна или тримесечна база.

За да бъдем максимално полезни за онези от вас, които много скоро са се гмурнали в дълбините на счетоводните процеси, то отговорно се заемаме да разнищим ключовите моменти, обхващащи годишното приключване. Смятаме, че не е необходимо да обхващаме всичките онези излишни точки, след като бихме могли да отделим цялостно внимание върху най-важните от тях, а те са именно 4 на брой.

Какви са основните задачи на самия процес по приключване и каква е неговата същност?

Най-общо казано, крайната цел на този процес се свързва с това да предостави достоверна информация, съобразно финансовата рамка. Тази информация се нарича годишен финансов отчет (ГФО). Няколко са ключовите моменти през които се преминава, за да се достигне до целта.

 1. Изготвяне на инструкции за провеждане на инвентаризация

  Това е първия ключов момент при ГФО, тъй като добрата практика и перфектно извършената инвентаризация, при която всеки един резултат е документиран, изисква максимална организираност. Важно е да бъдат определени членовете на комисиите, както и определяне на периода и метода на броене.

 2. Осигурява се отчитане единствено на съществуващи активи и пасиви

  В следващите няколко реда заедно ще преминем през основните стъпки, които са включени във всеки годишен финансов отчет. Няма значение с каква дейност се занимава вашето предприятие, то задължително е да преминем през този ключов за целта момент. По този начин безспорно се осигурява пълнота на отчетните обекти.

  Първата стъпка, за която споменахме, е именно инвентаризация на активи и пасиви. Това е една от най-съществените процедури, които дават ясна представа за това дали наистина съществуват всички онези, вписани в счетоводните книги, активи и пасиви.

  Според Закона за счетоводство, инвентаризацията трябва да се провежда през всеки отчетен период, като часът и датата са неразривно свързани от спецификата на дейността и финансовия отчет. Някой от предприятията предпочитат цикличните инвентаризации, тъй като те се извършват сравнително по-често, през няколко месеца, а не в края на календарната година.

  Много от магазините, занимаващи се с търговия на дребно, както и други видове производства предпочитат този вид циклична инвентаризация, тъй като тя по никакъв начин не влияе върху процеса на дейност, както и не отнема голяма част от човешкия ресурс.

  Важно за всяко едно предприятие е извършената инвентаризация да бъде организирана по възможно най-подредения и прегледен начин, така че всички резултати да бъдат документирани.

 3. Ограничаване на отчетния период на покупките и продажбите

  Това е следващият ключов момент, който няма как да подминем с лека ръка, тъй като се явява един от важните моменти при годишното счетоводно приключване. Става въпрос за включването на всяка една покупка или продажба, извършена през отчетния период, както и само такива, които са се реализирали през този същия период.

  За някой от разходите и приходите, като наеми, комуникации и други, самото ограничаване значи, че транзакциите се начисляват за периода, за който се отнасят, без значение от плащането.

 4. За да се извърши самата процедура по ограничаване на периода е нужно да се премине през няколко основни стъпки, които ние сме именували като четвърти ключов момент, отнасящ се за ГФО. Ето какви са те:
  • Преглеждане на покупко-продажби през последните няколко месеца;
  • Преглед на покупко-продажби през първите месеци на следващия отчетен период;
  • Начисляване на регулярните разходи, съобразно сключените договори.

Кои практики умеят да оказват помощ за по-ефективна организация при ГФО?

Всеки един, независимо дали притежава познания в тази област или не, знае, че годишното счетоводно приключване е продължителен процес, изискващ не малко опит и компетенции, за да бъде извършен, съобразно всичките онези изисквания от закона, както и да се вземат под внимание 4 – те ключови момента, за които говорихме по-рано в изложението.

Едно от неприятните неща е, че този важен процес се състои в моментите, в които натовареността е доста сериозна, в съпоставка с останалото време от годината. Освен това често биват поставяни крайни срокове, които не се съветва да бъдат нарушавани. Затова и специалистите в счетоводната ниша изпитват стрес и напрежение, преди и по време на тяхното изготвяне.

Това води след себе си липсващи проверки на всяка стъпка или преглед на отделните детайли. Основен виновник се явява времето, тъй като чисто физически то не позволява това да се състои. Сега е моментът да разкрием няколко добри практики, които смятаме, че ще ви бъдат от помощ при финалната проверка и ще спомагат за ефективната организация на следващия ГФО. Ето какви са те:

 • Документирайте изготвянето на финансовия отчет - по този начин успявате да се запасите с организираност, която по никакъв повод не би ви била излишна. Освен организираност, документирането ще спечели не малко време за вас;
 • Аналитичен преглед на измененията на съществените статии от отчета за доходите;
 • График, който да включва основните стъпки.

Разбира се, всеки един професионалист, който от дълго време се занимава с упражняване на точно този вид дейност е пределно наясно с това кои са добрите практики, които могат да го улеснят при годишното счетоводство. „Контабил” ЕООД гр. Русе е едно от местата, на които можете да поверите всяка една отговорна задача, свързана с бизнеса ви и неговото проспериращо развитие. Бъдете сигурни, че избирайки специалистите от русенската счетоводна къща, то вие попадате на правилното място.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах