Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Годишни декларации за 2016 г. - Счетоводна къща Контабил

22.04.2017

Годишни декларации за 2016 г. - Счетоводна къща Контабил

Наближава крайният срок за подаване на годишните данъчни декларации. България има едни от най-ниските дънъци в Европа. Статистика на данъчните.

Средно по 300 лв. спестили от данъци 60 000 българи

Последният срок за подаване на декларациите за данък общ доход за миналата година наближава, а данъчните вече започват да правят статистики по въпроса. В страната вече са приети общо двеста и седемдесет хиляди данъчни декларации – както лично през поделенията на НАП, така и онлайн с ПИК кодове и електронни подписи. Всъщност над 40 % са подадени онлайн, което прави около сто и дванадесет хиляди данъчни декларации и е един относително добър резултат, който със сигурност намалява опашките пред данъчните офиси. Около 22 на сто от подалите данъчни декларации за данък общ доход са ползвали едни или друг данъчни облекчения, сочи статистиката на данъчните. Така те са платили средно с триста лева по-малко на човек, което прави около осемнадесет милиона. Този път последният ден за подаване на декларации от частни лица се пада на 02.04.2017 г., защото официалният срок по закон се случва в неделя, следващият ден – 01.5.2017 г. също е почивен. А според правилата в администрацията, ако крайният срок съвпадне с почивен ден, за краен срок се счита денят, следващ почивния. Това е доста удобно, като се има предвид, че много хора чакат последния срок, за да попълнят и подадат декларациите си, а най-лесно е това да стане в почивните дни – без бързане и притеснения.

Едно интересно изследване на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР), която е нещо като клуб на богатите, показа наскоро интересни съпоставителни данни относно плащането на данъци в България и други държави в ЕС и извън него. В по-бедна България средната данъчна тежест върху физическите лица е по-висока от тази в богатите икономики на ОИСР. България не членува в ОИСР, а данните сочат, че облагането на заплатите тук е повече от средните 36% за държавите от тази организация. У нас удръжките за ДОД и всички социални осигуровки надвишават 41 на сто от брутния доход. От тях 23,3 % са за сметка на наетия служител – 13,3 % за осигуровки и 10% за ДОД, а останалите 18,36 на сто са осигуровките, които поема работодателят. С този удръжките от трудовите възнаграждения в България са повече, отколкото в южната ни съседка Гърция, бившите соцстрани Естония и Полша, както и слънчева Испания, в която работят доста българи. Заключението важи и за още по-богати държави като Щатите, UK, Люксембург и Канада. В Швейцария пък удръжките от заплатата на един служител ерген са близо 2 пъти по малко в сравнение с България – 21,8%. 

Все пак трябва да се има предвид, че колкото по-развита е една икономика, толкова по-ниски данъци може да си позволи, казват икономистите. Затова всъщност не бива да ни учудва тази статистика. Иначе, извън тежестта на осигуровките, които от 1 януари т.г. дори се увеличиха с още 1 процентен пункт, България наистина има едни от най-ниските данъци в Европа – 10 % данък върху доходите и 10 % корпоративен данък. Последните няколко правителства успяват да запазят тази данъчна политика и това започва да дава резултати. Защото през последната година българската икономика бележи ръст от 3,4 на сто, което отдавна не се беше случвало.

 

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах