Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Правила за ползване на годишен платен отпуск

13.07.2017

Правила за ползване на годишен платен отпуск

Условия за ползване на платен годишен отпуск. Официална покана за натрупани неизползвани дни. 8 месеца трудов стаж преди служителят да поиска почивка.

В разгара на лятото фирмите са затруднени от необходимостта да осигурят плавна работа на бизнеса си и същевременно да осигурят почивка на всички свои служители, които често предпочитат като повечето хора да почиват през юли и август. Понякога новите служители са сред най-„активните“ сред търсещите право на годишен отпуск и не са склонни да се съобразяват са графика на фирмата. На тях следва да се напомни, че имат нужда от поне 8 месеца стаж преди да поискат почивка. Ваше право е, разбира се, да ги пуснете, но изискването може да е дисциплиниращо и поне да ни ви поставят условия за точно време и продължителност на летния отпуск. Вие обаче като работодател нямате право да отказвате на работника или служителя да използва полагащия му се платен годишен отпуск в рамките на календарната година.

Някои служители имат право на допълнителен отпуск над традиционните 20 работни дни. Това са предимно служители в сферата на образованието, социалните услуги, авиацията и артистичните среди, както и тези, които работят на ненормиран работен ден или при специфични условия на труд. Последните две категории имат допълнителни 5 работни дни към 20-те.

За разлика от служителите, които напират да почиват веднага и по много, има и друга категория. Това са тези, които по една или друга причина не ползват отпуск дълго време, натрупват огромно количество неизползвани дни, а когато решат да напуснат или да се пенсионират, фирмата съответно следва да им ги изплати.

В този случай е важно да знаете, че можете да отправите официално покана към този служителя си, чрез която и да го предупредите докога ще считате натрупания отпуск за усвояем. Това ви гарантира, че ако той не използва свободните си дни до посочената дата, вие няма да сте длъжни да му ги изплатите пир напускане или пенсиониране. Важно е тази покана да е отправена в писмен вид. Примерни образци могат да бъдат намерени в интернет.

Текстът, с който Кодексът на труда защитава работодателя от прекомерно дълго отлаган отпуск е, че ако лицето на а използвало свободните си дни до две години след края на периода, за който се отнасят, то те вече не му се полагат.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах