Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

ГДД за фирмите вече ще може да се подава само по ...

28.03.2018

ГДД за фирмите вече ще може да се подава само по ...

Отпада подаването на ГДД за данъка върху печалбата на фирмите по пощата. Дигитална трансформация се прави с цел оптимизация на административните дейности.

Електронното управление в България обхваща все повече административни услуги. Доскоро беше възможно да се подаде годишна данъчна декларация за доходите на юридически и физически лица по пощата, при което подателят получаваше обратна разписка.  Другите варианти бяха подаване на място в пощенски клон срещу входящ номер или директно в офис на НАП по постоянен адрес. Общото в тези три начини на подаване беше, че ГДД се подаваше на хартиен носител.

От 2018 г. това ще може да става само онлайн и ще важи за всички придобити доходи след 1 януари 2017 г. Данъчната отстъпка при подаване на ГДД по електронен път ще важи до 2019 г., като от 2017 г. тя има таван от 1000 лева.

Министерството на  финансите твърди, че тази дигитална трансформация се прави с цел оптимизация на административните дейности, спестяване на разходи от консумативи, както и с цел намаляване на грешки при подаване. Освен това, ще се намали и директният контакт между данъчните служители и „данъчно задължените лица”, което може да доведе до ползи в борбата с някои корупционни практики. Електронното подаване на ГДД може да се разгледа и в контекста на тенденцията за намаляване на плащанията в брой. Когато почти всички приходи и разходи се правят по дигитален път, а декларациите могат автоматизирано да се следят за несъответствия, ще бъде спечелена голяма битка във войната срещу сивата икономика.

Юридическите лица могат да подават ГДД онлайн само ако притежават квалифициран електронен подпис (КЕП), а физическите лица могат да извършат това чрез персонален идентификационен код (ПИК). ПИК може да се получи безплатно от всеки офис на НАП. След като притежавате ПИК или КЕП, ще се наложи да декларирате желание за общуване с НАП по електронен път, като това става чрез подаване на специално за целта заявление.

Искаме да ви напомним, че срокът за подаване на ГДД за доходи придобити през 2017 ще изтече на 2 април 2018 г., защото 31 март 2018 г. е събота, което е неработен ден.

 

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах