Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Регистрация на фирма на името на чужденец в България

09.05.2017

Регистрация на фирма на името на чужденец в България

За откриване на фирма на името на чужденец е нужно той да присъства лично. Двуезичната форма на документите улеснява процедурата за регистриране.

Светът става все по-глобален, а това къде се намираш има все по-малко значение за това какъв бизнес правиш. И все пак в много случаи за чуждестранни граждани, които искат да развиват бизнес в България, е по-добре да имат собствена фирма у нас. Това засяга и онези българи, които започват бизнес с чужденци и по този начин намират финансиране на бизнес идеите си, за да ги реализират в България. Така зачестяват случаите на регистриране на фирми на чужденци в страната. Регистрацията на фирмата на чуждестранно лице не се отличава по нищо от тази на български гражданин, когато говорим за дружество с ограничена отговорност например, най-честият вариант за регистрация на компания. Единствената подробност е, че, за да сме сигурни, че чужденецът е наясно с документите, които подписва и тяхното съдържание, е необходимо да се осигури превод - устен или писмен. Устен – чрез преводач, който може и да не е заклет или писмен с предварително осигурен превод на документите. (Преводачът обаче може и да бъде подведен под наказателна отговорност, ако нещо в последствие се окаже, че е извършил неверен превод.) Един от начините е документите да са в двуезична форма, т.е. на половината лист вертикално е разположен текстът на единия език, а на другата половина на втория.

За да може един чуждестранен гражданин да открие фирма на свое име, той трябва да дойде в България лично. Една от причините е, че документите в Търговския регистър могат да се подават само лично от управителя. Втората пречка е откриването на набирателна сметка на новата фирма в банка. Напоследък банките откриват трудно сметки на чужденци, защото са принудени да бъдат по-предпазливи с оглед заплахите от пране на пари и тероризъм. А ако въпросният чужденец не се появи лично, то банката ще бъде още по-подозрителна. Също така управителят на дружеството полага подпис върху спесимена пред нотариус.

Все пак съществуват варианти за издаване на нотариално заверено пълномощно с апостил и издаване на електронен подпис на чужденеца, както и подписване на документи в посолството на съответната държава. Това обаче са дълги, сложни и скъпи процедури и повечето фирми се отказват от тях.

 

Коментирай

Ако желаете да се свържем с вас, моля попълнете данните за контакт по-долу. Попълването е по избор. Данните за контакт няма да бъдат публикувани в сайта.

Все още няма коментари за тази новина. Напишете първия коментар

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах