Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Регистрация на фирма на името на чужденец в България

09.05.2017

Регистрация на фирма на името на чужденец в България

За откриване на фирма на името на чужденец е нужно той да присъства лично. Двуезичната форма на документите улеснява процедурата за регистриране.

Светът става все по-глобален, а това къде се намираш има все по-малко значение за това какъв бизнес правиш. И все пак в много случаи за чуждестранни граждани, които искат да развиват бизнес в България, е по-добре да имат собствена фирма у нас. Това засяга и онези българи, които започват бизнес с чужденци и по този начин намират финансиране на бизнес идеите си, за да ги реализират в България. Така зачестяват случаите на регистриране на фирми на чужденци в страната. Регистрацията на фирмата на чуждестранно лице не се отличава по нищо от тази на български гражданин, когато говорим за дружество с ограничена отговорност например, най-честият вариант за регистрация на компания. Единствената подробност е, че, за да сме сигурни, че чужденецът е наясно с документите, които подписва и тяхното съдържание, е необходимо да се осигури превод - устен или писмен. Устен – чрез преводач, който може и да не е заклет или писмен с предварително осигурен превод на документите. (Преводачът обаче може и да бъде подведен под наказателна отговорност, ако нещо в последствие се окаже, че е извършил неверен превод.) Един от начините е документите да са в двуезична форма, т.е. на половината лист вертикално е разположен текстът на единия език, а на другата половина на втория.

За да може един чуждестранен гражданин да открие фирма на свое име, той трябва да дойде в България лично. Една от причините е, че документите в Търговския регистър могат да се подават само лично от управителя. Втората пречка е откриването на набирателна сметка на новата фирма в банка. Напоследък банките откриват трудно сметки на чужденци, защото са принудени да бъдат по-предпазливи с оглед заплахите от пране на пари и тероризъм. А ако въпросният чужденец не се появи лично, то банката ще бъде още по-подозрителна. Също така управителят на дружеството полага подпис върху спесимена пред нотариус.

Все пак съществуват варианти за издаване на нотариално заверено пълномощно с апостил и издаване на електронен подпис на чужденеца, както и подписване на документи в посолството на съответната държава. Това обаче са дълги, сложни и скъпи процедури и повечето фирми се отказват от тях.

 

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах