Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Фирмите без дейност няма да внасят финансови отчети

08.09.2017

Фирмите без дейност няма да внасят финансови отчети

От началото на следващата година отпада документация в хартиен формат за различни дейности. Автоматизирана система ще дава информация за платени задължения.

Официалният проект на закон за промяна на Закона за местните данъци и такси вече е факт, след като пред началото на лятото Министерството на финансите стартира обсъждане на промените със социалните партньори. До една седмица все още могат да се правят предложения за промени, но това предложение е по-скоро формално. След това проектът влиза за одобрение в правителството и веднага след него – в парламента.

Редица справки, за които ни искаха представяне на бележка във вид на хартия при определени обстоятелства, ще отпаднат. Сред тях например е бележката за платен данък на МПС при предстояща сделка по покупко-продажба. Същите документи в момента ни трябват дори, за да минем на годишен технически преглед. Това също ще отпадне и донякъде то следва установилата се практика, защото на доста места минаваме на преглед и без този документ. Плащането на налога отново ще се проверява, но чрез автоматизирана система, до която очевидно ще имат достъп и нотариусите. Същото ще важи и за други удостоверения, които ще бъдат подробно разписани в променения закон. Някои от промените се извършват чрез изменения в преходните параграфи на данъчния кодекс (ДОПК). Според тях вече няма да си вадим дори удостоверения за присъствие или липса на задължения към данъчните. Това също ще става по служебен път. Голямо облекчение е предвидено е за фирмите, които не осъществяват дейност. Данъчните декларации и финансовите отчети отпадат от техните задължения. Такива са около 200 000 фирми в България.

Един от най-често изискваните документи – свидетелството за съдимост, вече няма да губи времето на фирми, членове на управителни съвети и съдружници. Ако промените минат, то също ще се изпраща служебно чрез обмен на информация между институциите – в случая финансовото ведомство и различните съдилища в страната.

По традиция промените трябва да минат през парламента преди приемането на държавния бюджет за следващата година и да влезнат в сила от началото на 2018 г.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах