Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Къде могат да членуват българските фирми?

26.06.2017

Къде могат да членуват българските фирми?

Представителни организации защитават интересите на българските фирми. Три от тях са представени в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

В България има няколко различни представителни организации на българския бизнес, които са създадени, за да защитават интересите на родните фирми, да ги представляват пред държавните институции и да улесняват дейността им по всевъзможен начин. Това става срещу заплащане на членски внос, а всяка фирма сама преценява коя организация е най-подходяща за дейността й. Тези организации предлагат още застъпничество за членовете си (другото име на лобизма), участие в международни проекти, връзка с чуждестранни фирми от техния бранш и др. Ето най-известните от тях.

Българската стопанска камара е сред най-старите такива организации. Тя е създадена още преди промените – през 1980 г. и има голям опит в активното участие в икономическия живот в страната. Подчленове в нея са и редица браншови организации, така че вашата фирма може да членува в БСК и чрез браншовата си организация. За да кандидатствате за член на БСК е достатъчно да попълните заявление по образец, публикувано в интернет, и да го подадете в писмен вид до камарата.

Българската търговско-промишлена палата също е е една от двете най-популярни бизнес или т.нар. работодателски организации в България. Тя е много по-стара от БСК и създаването й се корени още в края 19 век, когато е създадено независимо сдружение за подпомагане стопанските дейности на първите български компании (1895 г.). Днес палатата има хиляди членове, собствен център за разрешаване на междуфирмените спорове преди да се стигне до съд, активна международна дейност и най-различни услуги, които предоставя на своите членове фирми.

Докато в БТПП членуват всякакви, включително и много малки фирми, а в БСК – цели браншови организации, то в Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) членове са предимно големи компанини, които се представят като произвеждащи три четвърти от брутния вътрешен продукт на страната и даващи работа на 800 000 души. КРИБ е сред най-новите бизнес организации в страната, представляваща едрия бизнес.

И трите организации са представени в Националния съвет за тристранно сътрудничество към правителството и редовно имат срещи с министрите, на които с тях се съгласуват бъдещи действия на държавната власт.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах