Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

ДДС може да намалее за малкия бизнес

20.01.2018

ДДС може да намалее за малкия бизнес

Европейската комисия изготвя препоръки по отношение на ДДС. Какво предвижда реформата в България? По-нисък ДДС за малките предприятия и някои стоки.

Много скоро българското правителство няма да има оправдание да не облекчи малките предприятия и някои чувствителни стоки чрез намаляване на данък добавена стойност. Европейската комисия изготвя препоръки по отношение на ДДС, които ще развържат ръцете на много държави да бъдат гъвкави с данъка, ако решат. Целта е да се подкрепят микро и малките предприятия, които са гръбнакът на средната класа и път за подобряване жизнения стандарт на гражданите на ЕС.

И така въпреки че данъчната политика е в правомощията на всяка отделна държава членка, едно одобрение от страна на ЕК за реформа в ДДС и препоръчителни възможности за намаляването му, е голяма крачка напред към общи данъчни подходи в рамките на Евросъюза.

Какво предвижда реформата в ДДС?

Тя поставя предупредителен праг, пок който този налог да не може да пада и той е 15 на сто. В момента той се движи между 25 на сто в Швеция и 17 % в Люксембург, а в Швейцария, която е част от Европейското икономическо пространство, той е само 8 на сто. Държавите членки ще могат да въвеждат в ограничен обхват по-нисък данък между 5 и 15 на сто, между 0 и 5 % и даже ДДС равно на 0.

По-нисък ДДС ще може да има и за конкретни стоки и услуги, което е факт и в момента в някои държави членки, но не и в България. С тази промяна в политиката на Евросъюза много съсловия като хлебарите и книгоиздателите например могат отново да настояват за този вид разграничение в облагането. Все пак ще продължи да съществува забранителен списък от 1600 стоки, за които това е невъзможно. В него са стоки като горивата, цигарите, оръжията и даже...смартфоните!

Най-добрата новина е, че микропредприятия с оборот под равностойността на сто хиляди евро годишно ще могат да се възползват дори от нулева ставка за ДДС в ЕС страните, където имат дейност. Все пак, за да се ползва намален налог, също ще бъде определен праг на оборот на компаниите, над който такова намаление да бъде невъзможно.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах