Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Банка на ЕС с офис в България

01.10.2017

Банка на ЕС с офис в България

Европейската инвестиционна банка с представителство в София. Нейните основни приоритети са иновациите, малките и средни предприятия, климат и околна среда.

Една от най-старите финансови институции на Европейския съюз тази есен откри свой офис в България. Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) вече има представителство в София и това се счита за добър знак за позиционирането на страната ни в ЕС. ЕИБ е създадена пред 60 години при самото сключване на т.нар. Римски договор и целта й е да изпълнява приоритетите на съюза чрез дългосрочни големи инвестиционни проекти. Нейните основни приоритети са иновациите, малките и средни предприятия, инфраструктурата и климат и околна среда. В нея членуват всички държави членки на ЕС, които съответно се възползват от финансовите възможности на институцията.

За откриването на този офис немалко значение имат и добрите връзки между Германия и България. Настоящият президент на ЕИБ Вернер Хойер е седми поред, който ръководи институцията, който преди това е бил член на Бундестага и министър, отговарящ за европейската политика във федералното външно министерство на Германия. Първото посещение на Хойер у нас беше преди 5 години, когато зае този пост, а този месец той дойде отново, за да открие представителството на ЕИБ в София. Според политиката на банката, тя има за цел да има офиси във всички държави членки, но на практика към момента това не е факт. Досега ЕИБ има офиси в 21 държави членки от общо 28 и България е една от тях. Банката има офиси и в 22 страни извън Евросъюза.

Банката осигурява мащабни линии за кредитиране на малки и средни фирми при облекчени условия. Тя участва и в процеса на отпускане на средства от европейските структурни фондове като подпомага и консултира бенефициентите на тези проекти. Те могат да бъдат и общини, и държавни предприятия. ЕИБ осигурява чрез заеми и недостигащи средства на получателите на пари по европроекти, когато е необходимо съфинансиране. Според подписани договорености още през 2010 г. средствата от ЕИБ постъпват в Българската банка за развитие, която съответно ги преразпределя. Много от кредитните линии на ЕИБ се предоставят в последствие на търговските банки, регистрирани у нас, които ги предоставят на фирми при облекчени условия. Ръководител на представителството на ЕИБ в София е Андреас Бейкос, чиято предишна длъжност е била в същата банка, като е отговарял за Западните Балкани.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах