Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Банка на ЕС с офис в България

01.10.2017

Банка на ЕС с офис в България

Европейската инвестиционна банка с представителство в София. Нейните основни приоритети са иновациите, малките и средни предприятия, климат и околна среда.

Една от най-старите финансови институции на Европейския съюз тази есен откри свой офис в България. Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) вече има представителство в София и това се счита за добър знак за позиционирането на страната ни в ЕС. ЕИБ е създадена пред 60 години при самото сключване на т.нар. Римски договор и целта й е да изпълнява приоритетите на съюза чрез дългосрочни големи инвестиционни проекти. Нейните основни приоритети са иновациите, малките и средни предприятия, инфраструктурата и климат и околна среда. В нея членуват всички държави членки на ЕС, които съответно се възползват от финансовите възможности на институцията.

За откриването на този офис немалко значение имат и добрите връзки между Германия и България. Настоящият президент на ЕИБ Вернер Хойер е седми поред, който ръководи институцията, който преди това е бил член на Бундестага и министър, отговарящ за европейската политика във федералното външно министерство на Германия. Първото посещение на Хойер у нас беше преди 5 години, когато зае този пост, а този месец той дойде отново, за да открие представителството на ЕИБ в София. Според политиката на банката, тя има за цел да има офиси във всички държави членки, но на практика към момента това не е факт. Досега ЕИБ има офиси в 21 държави членки от общо 28 и България е една от тях. Банката има офиси и в 22 страни извън Евросъюза.

Банката осигурява мащабни линии за кредитиране на малки и средни фирми при облекчени условия. Тя участва и в процеса на отпускане на средства от европейските структурни фондове като подпомага и консултира бенефициентите на тези проекти. Те могат да бъдат и общини, и държавни предприятия. ЕИБ осигурява чрез заеми и недостигащи средства на получателите на пари по европроекти, когато е необходимо съфинансиране. Според подписани договорености още през 2010 г. средствата от ЕИБ постъпват в Българската банка за развитие, която съответно ги преразпределя. Много от кредитните линии на ЕИБ се предоставят в последствие на търговските банки, регистрирани у нас, които ги предоставят на фирми при облекчени условия. Ръководител на представителството на ЕИБ в София е Андреас Бейкос, чиято предишна длъжност е била в същата банка, като е отговарял за Западните Балкани.

Коментирай

Ако желаете да се свържем с вас, моля попълнете данните за контакт по-долу. Попълването е по избор. Данните за контакт няма да бъдат публикувани в сайта.

Все още няма коментари за тази новина. Напишете първия коментар

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах