Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Доларът тръгна нагоре

01.10.2017

Доларът тръгна нагоре

Курсът на долара тръгна нагоре. Ефектът Тръмп върху социалните придобивки. Управление при условия на инфлация, външен дълг и дефицит на приходи.

Лоша новина за всички търговци, които внасят стоки, обвързани с щатския долар. След относително дългосрочно поевтиняване, съпътстващо президентстването на Доналд Тръмп, сега нещата тръгват в обратна посока. Американският долар започна да поскъпва сериозно през изминалата седмица, а еврото да поевтинява, след като Тръмп обяви вече подготвените в детайли данъчни промени, които беше обещал преди пет месеца в края на април. Трябва да се признае на американската администрация, че не се бави много. Веднага след приключването на летния сезон, обещаните данъчни промени са готови за обсъждане от Конгреса. В допълнение се очаква и поскъпване на лихвите в САЩ.

Проектът на щатския президент за сваляне на налозите се възприема от финансовите анализатори като стъпка в правилна посока. Реформата ще бъде в няколко посоки. Първата е сваляне на данък печалба за американските корпорации, втората е облекчения за малките и средни предприятия, третата – намаляване на данъците за физическите лица, което изглежда се отнася за по-богатите американци. Има и текст, който предвижда по-нисък данък за репатриране на годишни печалби обратно в Щатите от други държави, което според наблюдатели обещава продължаващо нарастване на валутата.

Планът на Тръмп вече започна да носи ползи на финансовите пазари. Нарастват акциите на онези фирми, за които се предполага, че ще имат най-голяма полза от данъчните облекчения и които в момента не се котират високо.

Все пак реформата няма да мине толкова лесно през Конгреса. Възражения срещу части от нея има дори сред републиканците, които Тръмп представлява. Основните възражения са, че по замисъл предложенията на Тръмп са в полза единствено на фирмите и на най-богатите американци. Има страхове, че промените могат да доведат и до увеличение на бюджетния дефицит поради по-малкото приходи в хазната.

Все пак повечето американци сигурно са доволни. След Обама, който наблегна на социалните придобивки в управлението си, днес те предпочитат някой, който да се фокусира върху съживяването на икономиката. И той го прави.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах