Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Новата декларация по чл.73, ал. 6 от ЗДДФЛ за доходите от заплати

22.12.2019

Новата декларация по чл.73, ал. 6 от ЗДДФЛ за доходите от заплати

До края на февруари работодателите подават нов вид годишна декларация за изплатените доходи за заплати - справка по чл.73 ал.6 от ЗДДФЛ

Фирмите подават годишна декларация по чл.73, ал.1 от ЗДДФЛ (Закон за данъците върху доходите на физическите лица) за изплатените доходи на физически лица. Декларацията досега беше известна като декларацията или справката по чл.73 от ЗДДФЛ - Справка за изплатените доходи, различни от трудови правоотношения и пенсии. В нея се декларират изплатените доходи на физически лица, различни от заплати - например за наеми, дивиденти, по граждански договори. Информацията е необходима на НАП за да могат "да засекат" подадените данни от фирмите с подадените данни от физическите лица за да установят евентуални пропуски от физическите лица при декларирането на годишните им доходи в годишната им данъчна декларация по чл.55 от ЗДДФЛ. НАП след това предложиха услуга за физическите лица в електронните услуги в портала, с която физическите лица могат да проверят какви данни са декларирали за тях фирмите, а срокът за подаване на декларацията от фирмите беше скъсен до края на февруари. Изплатените заплати, т.е. доходи от трудови правоотношения не се декларират в справката по чл.73, ал.1, защото за тях работодателя издава служебна бележка.
Сега НАП са решили да облекчат физическите лица, като при попълването на годишната им декларация в портала за електронни услуги на НАП, приложение 1 с данните от доходите от трудови правоотношения да е "автоматично" попълнено. По този начин физическото лице ще може само да прегледа и провери приложението. Декларацията по чл.55 ще е полупопълнена. Ще останат за попълване останалите видове доходи и данъчните облекчения. Разбира се информацията за доходите от трудовите правоотношения не се появява "автоматично", а трябва да дойде от някъде и тук идва новата декларация по чл.73, ал.6, чрез която усилието по попълване на декларацията се прехвърля от физическото лице към работодателя. Работодателя подава също декларация 1 за изплатените доходи всеки месец, но явно там информацията не е достатъчна.
Новата справка по чл.73, ал.6 се подава дори за напусналите работници и служители през годината. Всъщност справката се подава в 2 разновидности - едната е нормалната справка за работниците и служителите, на които са изплатени доходи през годината, включително за прекратените през годината трудови договори. Втората се подава от работодателя по основното трудово правоотношение към 31 декември. В нея се включват данни от допълнителни трудови договори (които може да са с друг работодател) и от прекратени трудови правоотношения през годината. За да стане това, работникът или служителят трябва да предостави на основния си работодател служебни бележки за доходите от останалите си трудови договори.
Новата декларация по чл.73, ал.6 се подава само по електронен път.
Очевидно работата на счетоводителите се увеличава.

Коментирай

Ако желаете да се свържем с вас, моля попълнете данните за контакт по-долу. Попълването е по избор. Данните за контакт няма да бъдат публикувани в сайта.

Анонимен

Господата от НАП са за съд за изкараните публично данни на хората, а не да се мъчат само да събират приходи и да пълнят кацата без дъно наречена бюджет на страната. На тези хора получаващи доходи под масата и не внасящи осигуровки как ще им хванете доходите?

НЕАНОНИМЕН

Я направо ведомостите да ви изпратим...

Деница Чолакова

Тази справка по чл.73 ал.6 е поредната глупост. Вместо да се намали документалната тежест те пак я удвояват, явно някои хора в София нямат работа.

Мария

Има толкова недомислици в тази нова глупост. Какво правим, ако един работник не е представил на основния си работодател бележка от стария? Ами пишем грешни данни. Какво правим когато нещо е объркано? А знаем, че няма как всичко подадено да е вярно! Ами подаваме грешни данни. И настава едно звънене и търсене на хората да си оправят декларациите.

Анонимен

Ако начислените заплати не са реално изплатени от работодателя каква справка ще подаде към НАП? То тогава не трябва да подава въпросната справка-адекватно на годишната декларация, които реално не са изплатени през отчетната година.

Анонимен

А ако са изплатени заплати за минала година?

Николинка Петрова

Всички тези данни нали ги изпращаме с Декларация образец 1 ! Защо е необходимо повтарянето им?

Анка Станева

Днес исках да подам Справка по чл.73 , ал.6 с електронен подпис, но не я прие. Със справката по чл.73, ал.1 няма проблеми.

Илиева Виктория

Хубаво де ! Щом е само по електронен път, къде е декларацията за сваляне? За да можем да я попълним. Или и тук е ходене в неизвестността в Интернет . Имам питане! Дали трябва да се свали декларация 1 и 6 за да може да се отвори плътно в дясно знака за да се отвори член 73 алинея 6 ?

Марина Миланова

Самоосигуряващо се лице с личен труд за 5 месеца. Кои осигуровки се декларират в декларацията по член 73, алинея 6?

Матева

Ако възнаграждението по договор за управление не е платено за цялата 2019 година, трябва ли да се подава в декларацията по член 73, алинея 6?

Анонимен

Имам ЕТ с 4 броя работници и не мога да създам файл по член 73 алинея 6 с информацията за всички, а се налага да ги изпращам на НАП един по един. Сигурно някъде греша. Дайте съвет! Благодаря Ви!

Силвия

Кой е крайният срок за подаване на Декларация по чл.73?

КОНТАБИЛ

Крайният срок за подаване на декларациите по чл.73 ал.1 и ал.6 от ЗДДФЛ е 28 февруари (не края на февруари, а 28 февруари).

Грозданова

Ако по договор за управление не е извършвано плащане през цялата 2019 година, трябва ли да се подава в декларация по чл. 73, ал. 6?

КОНТАБИЛ

Ако по договор за управление и контрол няма плащания през 2019 г., защо да се подава декларация по чл.73, ал.6? Няма смисъл.

Миглена

Здравейте! Какво се прави когато при основният работодател работникът не е декларирал, че има втори трудов договор и основният работодател подлежи ли на санкции от страна на НАП?

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах