Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Новата декларация по чл.73, ал. 6 от ЗДДФЛ за доходите ...

22.12.2019

Новата декларация по чл.73, ал. 6 от ЗДДФЛ за доходите ...

До края на февруари работодателите подават нов вид годишна декларация за изплатените доходи за заплати - справка по чл.73 ал.6 от ЗДДФЛ

Фирмите подават годишна декларация по чл.73, ал.1 от ЗДДФЛ (Закон за данъците върху доходите на физическите лица) за изплатените доходи на физически лица. Декларацията досега беше известна като декларацията или справката по чл.73 от ЗДДФЛ - Справка за изплатените доходи, различни от трудови правоотношения и пенсии. В нея се декларират изплатените доходи на физически лица, различни от заплати - например за наеми, дивиденти, по граждански договори. Информацията е необходима на НАП за да могат "да засекат" подадените данни от фирмите с подадените данни от физическите лица за да установят евентуални пропуски от физическите лица при декларирането на годишните им доходи в годишната им данъчна декларация по чл.55 от ЗДДФЛ. НАП след това предложиха услуга за физическите лица в електронните услуги в портала, с която физическите лица могат да проверят какви данни са декларирали за тях фирмите, а срокът за подаване на декларацията от фирмите беше скъсен до края на февруари. Изплатените заплати, т.е. доходи от трудови правоотношения не се декларират в справката по чл.73, ал.1, защото за тях работодателя издава служебна бележка.
Сега НАП са решили да облекчат физическите лица, като при попълването на годишната им декларация в портала за електронни услуги на НАП, приложение 1 с данните от доходите от трудови правоотношения да е "автоматично" попълнено. По този начин физическото лице ще може само да прегледа и провери приложението. Декларацията по чл.55 ще е полупопълнена. Ще останат за попълване останалите видове доходи и данъчните облекчения. Разбира се информацията за доходите от трудовите правоотношения не се появява "автоматично", а трябва да дойде от някъде и тук идва новата декларация по чл.73, ал.6, чрез която усилието по попълване на декларацията се прехвърля от физическото лице към работодателя. Работодателя подава също декларация 1 за изплатените доходи всеки месец, но явно там информацията не е достатъчна.
Новата справка по чл.73, ал.6 се подава дори за напусналите работници и служители през годината. Всъщност справката се подава в 2 разновидности - едната е нормалната справка за работниците и служителите, на които са изплатени доходи през годината, включително за прекратените през годината трудови договори. Втората се подава от работодателя по основното трудово правоотношение към 31 декември. В нея се включват данни от допълнителни трудови договори (които може да са с друг работодател) и от прекратени трудови правоотношения през годината. За да стане това, работникът или служителят трябва да предостави на основния си работодател служебни бележки за доходите от останалите си трудови договори.
Новата декларация по чл.73, ал.6 се подава само по електронен път.
Очевидно работата на счетоводителите се увеличава.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах