Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Задава се проблем с работната сила у нас

17.09.2017

Задава се проблем с работната сила у нас

Европейският съюз осигурява достъп до статистика, която показва преждевременно напускане на образователната система у нас. Липса на квалифицирани кадри.

Признак за все по-осезаемо усещания от редица фирми в България проблем с липсващите квалифицирани кадри е процентът на преждевременно напускащите системата на образованието у нас. Българските граждани едва ли ще чуят тази влошаваща се статистика от родните образователни власти, но за добро или за зло, членството в ЕС вече ни осигурява достъп до европейска статистика, която обхваща всички държави членки, а следователно и България. Ето какво показва тя. На ниво Европейски съюз се наблюдава намаляване на процента ранно напуснали образователните институции, като за целта се изследват хора на възраст между 18 и 24 г. За десет години в ЕС този показател се е свил от над 15 до под 11 на сто. У нас обаче се наблюдава обратната тенденция. Тенеденция за намаляване на този отрицателен показател, която е действала до 2011 г., когато той е бил 11,8 на сто, днес се е обърнала в негативна посока и за 2016-а показателят е 13,8 %.

Очаква се данните дори да се влошат през следващите години заради промените в основния образователен закон, който снижи завършването на основно образование от 8-и на 7-клас, а гимназиалният етап вече има две степени – до 10-и и до 12-и клас, като след първия образователен етап също се предвижда изход от образователната система.

Всичко това нямаше да е проблем, ако в страната ни имаше развито и реформирано професионално образование. За съжаление картината е точно обратната. Професионалното ни образование в по-голямата си степен е формално, нискокачествено и неотговарящо на съвременните изисквания на пазара на труда. Интересен детайл от европейската статистика е, че в България делът на представителките на нежния пол, преждевременно напуснали образователната система, е по-висок от този на мъжете. Една от причините е, че момичетата от малцинствата са принуждавани от семействата си да напускат училище в ранна възраст – около 7 клас и да започват преждевременно семеен живот.

Ако всичко това продължи, един от резултатите, който икономистите очакват, е работодателите да бъдат принудени да повишат възнагражденията на квалифицирания персонал, който ще бъде все по-трудно откриваем.

Коментирай

Ако желаете да се свържем с вас, моля попълнете данните за контакт по-долу. Попълването е по избор. Данните за контакт няма да бъдат публикувани в сайта.

Все още няма коментари за тази новина. Напишете първия коментар

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах