Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Задава се проблем с работната сила у нас

17.09.2017

Задава се проблем с работната сила у нас

Европейският съюз осигурява достъп до статистика, която показва преждевременно напускане на образователната система у нас. Липса на квалифицирани кадри.

Признак за все по-осезаемо усещания от редица фирми в България проблем с липсващите квалифицирани кадри е процентът на преждевременно напускащите системата на образованието у нас. Българските граждани едва ли ще чуят тази влошаваща се статистика от родните образователни власти, но за добро или за зло, членството в ЕС вече ни осигурява достъп до европейска статистика, която обхваща всички държави членки, а следователно и България. Ето какво показва тя. На ниво Европейски съюз се наблюдава намаляване на процента ранно напуснали образователните институции, като за целта се изследват хора на възраст между 18 и 24 г. За десет години в ЕС този показател се е свил от над 15 до под 11 на сто. У нас обаче се наблюдава обратната тенденция. Тенеденция за намаляване на този отрицателен показател, която е действала до 2011 г., когато той е бил 11,8 на сто, днес се е обърнала в негативна посока и за 2016-а показателят е 13,8 %.

Очаква се данните дори да се влошат през следващите години заради промените в основния образователен закон, който снижи завършването на основно образование от 8-и на 7-клас, а гимназиалният етап вече има две степени – до 10-и и до 12-и клас, като след първия образователен етап също се предвижда изход от образователната система.

Всичко това нямаше да е проблем, ако в страната ни имаше развито и реформирано професионално образование. За съжаление картината е точно обратната. Професионалното ни образование в по-голямата си степен е формално, нискокачествено и неотговарящо на съвременните изисквания на пазара на труда. Интересен детайл от европейската статистика е, че в България делът на представителките на нежния пол, преждевременно напуснали образователната система, е по-висок от този на мъжете. Една от причините е, че момичетата от малцинствата са принуждавани от семействата си да напускат училище в ранна възраст – около 7 клас и да започват преждевременно семеен живот.

Ако всичко това продължи, един от резултатите, който икономистите очакват, е работодателите да бъдат принудени да повишат възнагражденията на квалифицирания персонал, който ще бъде все по-трудно откриваем.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах