Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

70 на сто от българите - с дебитни карти - Счетоводна ...

17.09.2017

70 на сто от българите - с дебитни карти - Счетоводна ...

Около 70% от българите притежават дебитни карти, което довежда до увеличение в броя плащания на пос-терминали, електронни разплащания и онлайн.

Според едно от последните проучвания на „Мастеркарт“ българите все по-често плащат по-електронен път, а средството, което използват най-много за това са дебитните карти. Картовата компания установила, че у нас 68 % от хората имат собствена дебитна карта. В сравнение със страните от региона, това е по средата. Хърватска например ни води с 86 на сто от населението, притежаващи дебитни карти, но западната ни съседка Сърбия например е по-назад с 47 на сто сърби, собственици на такъв вид разплащателно средство. Този процент като цяло е показателен и за нивото на сивата икономика в държавите, тъй като плащания, които минават през пос-терминали, на практика са плащания на светло и са част от легалните обороти на фирмите.

Според изследването на „Мастеркарт“ дебитните карти се използват най-вече за купуване на хранителни продукти в България и Сърбия, а в Хърватска номер 1 сред този вид пазаруване е купуването на дрехи. Пазаруването с дебитни карти на хранителни стоки в България е ограничено само до големите вериги и все още по изключение в малките квартални магазини за храни. Дрехи пък пазаруват онлайн предимно млади хора, които обаче не са сред най-платежоспособните у нас.

Проучването на картовата компания показва още, че напоследък се наблюдава увеличение на броя плащания с дебитни карти в заведения за обществено хранене и развлекателни обекти. Признаци на промяна в посока електронни разплащания има при услугите от куриерски фирми, най-вече заради интереса на клиентите към този вид плащания, които обикновено изискват плащане на точни суми и затрудняват и двете страни, когато става въпрос за плащане кеш.

Едно изследване на картовите разплащания естествено е свързано и с данни за месечните разходи на хората в съответната държава. Така например става ясно, че у нас до 20 на сто от месечния бюджет отива за други разходи, освен за храна и плащане на сметки, а 10-12 % обикновено са вноски за дължими кредити. Този разрез е признак за все още твърде ниския стандарт на живот у нас.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах