Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

70 на сто от българите - с дебитни карти

17.09.2017

70 на сто от българите - с дебитни карти

Около 70% от българите притежават дебитни карти, което довежда до увеличение в броя плащания на пос-терминали, електронни разплащания и онлайн.

Според едно от последните проучвания на „Мастеркарт“ българите все по-често плащат по-електронен път, а средството, което използват най-много за това са дебитните карти. Картовата компания установила, че у нас 68 % от хората имат собствена дебитна карта. В сравнение със страните от региона, това е по средата. Хърватска например ни води с 86 на сто от населението, притежаващи дебитни карти, но западната ни съседка Сърбия например е по-назад с 47 на сто сърби, собственици на такъв вид разплащателно средство. Този процент като цяло е показателен и за нивото на сивата икономика в държавите, тъй като плащания, които минават през пос-терминали, на практика са плащания на светло и са част от легалните обороти на фирмите.

Според изследването на „Мастеркарт“ дебитните карти се използват най-вече за купуване на хранителни продукти в България и Сърбия, а в Хърватска номер 1 сред този вид пазаруване е купуването на дрехи. Пазаруването с дебитни карти на хранителни стоки в България е ограничено само до големите вериги и все още по изключение в малките квартални магазини за храни. Дрехи пък пазаруват онлайн предимно млади хора, които обаче не са сред най-платежоспособните у нас.

Проучването на картовата компания показва още, че напоследък се наблюдава увеличение на броя плащания с дебитни карти в заведения за обществено хранене и развлекателни обекти. Признаци на промяна в посока електронни разплащания има при услугите от куриерски фирми, най-вече заради интереса на клиентите към този вид плащания, които обикновено изискват плащане на точни суми и затрудняват и двете страни, когато става въпрос за плащане кеш.

Едно изследване на картовите разплащания естествено е свързано и с данни за месечните разходи на хората в съответната държава. Така например става ясно, че у нас до 20 на сто от месечния бюджет отива за други разходи, освен за храна и плащане на сметки, а 10-12 % обикновено са вноски за дължими кредити. Този разрез е признак за все още твърде ниския стандарт на живот у нас.

Коментирай

Ако желаете да се свържем с вас, моля попълнете данните за контакт по-долу. Попълването е по избор. Данните за контакт няма да бъдат публикувани в сайта.

Все още няма коментари за тази новина. Напишете първия коментар

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах