Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Регистрация по ДДС на група от свързани или привидно ...

18.09.2019

Регистрация по ДДС на група от свързани или привидно ...

Предложение на Министерството на финансите за регистрация по ДДС на група от свързани или привидно несвързани фирми, ако заедно надхвърлят прага за регистрация

Законопроектът беше първоначално внесен в Народното събрание от група депутати, начело с Корнелия Нинова, а сега предложението е вече подкрепено от правителството в лицето на Министерството на финансите. Това предложение е част от законодателната програма на правителството в пакета от промени на данъчните закони при приемането на държавният бюджет за 2020 година. Не трябва да се съмняваме във възможностите на държавата да прокара и приеме този закон независимо от съпротивата на обществото. Още при първоначалното въвеждане на данъка върху добавената стойност в България на 1 април 1994 година имаше силни протести против данъка и беше наричан „данък – убиец“. При въвеждането на ДДС данъчната ставка беше 18%.

Предложението е ако група от група от свързани или привидно несвързани фирми заедно надхвърлят прага за регистрация по ДДС, то всяка от тях да е длъжна да се регистрира по закона. Условието за задължителна регистрация е надхвърлянето на оборот от 50 000 лева за предходните 12 календарни месеца преди текущия.

Предвижда се промяната да влезе в сила от 1 януари 2020 година. Тогава, ако група от свързани или привидно несвързани фирми заедно надхвърлят оборот от 50 000 лева за последните 12 месеца (в случая за цялата 2019 календарна година), то всяка от фирмите в групата е длъжна да подаде заявление за регистрация до 07.01.2020 година.

Министерството на финансите имаше подобна идея в малко по-слаба форма още преди 1 година, когато обясняваше, че по морето реалните собственици на заведенията и ресторантите сменят фирмата малко преди да достигнат прага за регистрация и след това сменят фирмата, т.е. продължават дейността си с друга фирма. В крайна сметка Народното събрание тогава прие силно смекчен вариант, при който ако оборотът от 50 000 лева бъде достигнат за по-малко от 2 календарни месеца, то фирмата е длъжна да поиска регистрация по ДДС в срок от 7 дни от достигането на оборота, а не както беше преди това – до 14-то число на следващия месец. Покрай това се намали и срокът за подавате на заявление за задължителна регистрация – от 14-то число на месеца, както беше – на 7-мо число на месеца.

В данъчното законодателство има достатъчно подробни определения за това кои лица са свързани и такива са например всички фирми, които се управляват или са собственици на едно и също лице или на лица, които са роднини по права или „съребрена“ линия. Според проектозакона дори не е необходимо фирмите в групата да са свързани, а е достатъчно да са „привидно несвързани“, т.е. да не са свързани, но това да е само привидно.

Задължението за регистрация по ДДС ще се отнася за фирми, които извършват една и съща дейност или подобна дейност в един или повече обекти. Очевидно наличието на повече търговски обекти няма да пречи на регистрацията по този текст от закона. Несъмнено ще има много уточнения, условия и дебати какво точно означава свързани или привидно несвързани лица, които осъществяват една и съща или сходни дейности в един или повече търговски обекти.

Промяната, ако влезе в сила, ще направи невъзможно избягването на регистрацията по ЗДДС чрез разделяне на оборота между повече фирми. На практика това означава, че значителен брой фирми ще бъдат принудени да се регистрират по ЗДДС. За счетоводните къщи и за счетоводителите като цяло това едва ли е лошо, тъй като ще се увеличи работата им. От гледна точка на малките фирми, това представлява допълнително бреме. Регистрацията по ДДС означава допълнителни разходи за счетоводство, значително повече данъчни проверки и ревизии и разбира се начисляване на ДДС в продажните цени, което ще доведе до увеличаване на цените или до намаляване на печалбите. Ако клиентите са предимно фирми, регистрирани по ДДС, за тях няма да е толкова голям проблем да заплатят ДДС-то, защото ще могат да го приспаднат от ДДС-то за продажбите си. Малките фирми, които продават предимно на крайни клиенти физически лица, след регистрацията си по ДДС ще пострадат по-силно, защото продажната им цена ще се натовари с данък върху добавената стойност. Някои от тези фирми вече няма да бъдат конкурентноспособни и ще затворят. Резултатът ще бъде увеличаване на цените и затваряне на малки фирми.

Сред данъчните инспектори е популярна идеята, че всички фирми трябва да са регистрирани по ДДС. Те казват: „Какво е това – фирма – нерегистрирана по ДДС?“. Теоретично тази мярка ще доведе до по-равнопоставени условия между икономическите субекти, макар че реално това се прави чрез затягане на данъчната дисциплина и на рестрикциите, особено при положение, че се запазва ниският праг за регистрация от 50 000 лева. Въвеждането на това ново правило за регистрация по ЗДДС ще доведе до увеличаване на данъчната тежест.

Съществува известен юридически проблем в това различни юридически лица да бъдат третирани като едно лице и облагани като едно лице, но при достатъчно силна политическа воля в управляващото мнозинство в парламента, този препятствие може да бъде преодоляно.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах