Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Държавните помощи ще се връщат при неправомерно използване

04.08.2017

Държавните помощи ще се връщат при неправомерно използване

Контролът на изразходване на държавните помощи е поверен на ревизорите. Промяна целяща да подобри конкурентната среда за българския и европейския бизнес.

Поредна промяна в посока по-добра финансова дисциплина, инициирана от членството ни в ЕС е на път да влезе в сила. Правителството прие проектозакон за държавните помощи, който предвижда неправомерно разходваните публични средства да могат да се връщат на първоизточника. Той пък може да идва от две страни – държавния бюджет на Р Българиря или бюджетът на Европейския съюз. Разбира се, преди окончателно да влезе в сила, проектът ще трябва да мине през Народното събрание, което ще отнеме време, но тъй или иначе това ще стане факт в близко бъдеще.

Подобна промяна цели да подобри конкурентната среда за българския и европейския бизнес. С нея ЕС защитава и родните фирми и фирми от други държави членки на Евросъюза. Обикновено държавни помощи се дават на закъсали държавни предприятия, а понякога и на големи частни компании, включително банки. Това, естествено, поставя в неблагоприятна ситуация всички останали фирми, които не могат да се възползват от такава възможност. В допълнение, много често държавната помощ може да не отиде за това, за което е предназначена, а чрез малко или повече документално замазване, да се използва за това, за което прецени собственикът.

Парите по структурните фондове са нагледно доказателство за това. Още повече, че за съжаление често пъти отпускането на пари по европроектите не става без познати, лобизъм и други негативни практики. Сега, контролът на изразходването на държавните помощи е поверен на Агенцията за държавна финансова инспекция. Това на практика са експертите от бившия Държавен финансов контрол или казано по просто – ревизорите. Именно те са хората, които най-добре могат да открият нередности в разходването на публични средства и възлагането на задачи на тях в този процес е разумно.

Националните съдилища ще имат възможност за обмен на информация и подпомагане от страна на Европейската комисия и Съда на Европейския съюз. Българските съдилища ще имат възможност също да обменят информация и помежду си.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах