Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Данък уийкенд - дефиниция, особености и прилагане

31.01.2016

Данък уийкенд - дефиниция, особености и  прилагане

Въведен е Данък уийкенд. Особености и как това ще се отрази при осчетоводяване на разходите. Инструкции на НАП към бизнеса.

От началото на 2016 г. се въведе така нареченият "Данък уийкенд", който беше силно критикуван от бизнеса и от общественото мнение, поради неяснотата как точно ще бъде прилаган и твърде големите възможности на данъчната администрация за свободно тълкуване.

Става въпрос за задължението на фирмите, регистрирани по ДДС, да заплащат данък върху добавената стойност при използване за лични нужди на активи на фирмата, включително на дълготрайни сктиви, и на получени от фирмата услуги.

Съгласно новите правила с ДДС се облага безвъзмездното предоставяне на стока или услуга за личните нужди на данъчно задълженото лице или на данъчно задълженото физическо лице, на собственика, на работниците и служителите или за цели, различни от независимата икономическа дейност на лицето.

Когато стоките и/ или услугите се използват едновременно за безвъзмездни доставки и за независима икономическа дейност, данъчната основа се разпределя пропорционално в зависимост от степента на използване на съответната стока и/или услуга за лични нужди на собственика, на работниците и служителите или за цели, различни от независимата икономическа дейност.

Ето Указанието на НАП за използването на стоки и услуги за лични нужди на данъчно задълженото лице, на собственика, на работниците и служителите.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах