Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Дания сваля данъците в търсене на работна ръка

08.09.2017

Дания сваля данъците в търсене на работна ръка

В скандинавската държава ще се наложи намаляване на осигурителната и данъчната тежест. По-ниски налози за превозните средства и осигурителните вноски.

Много хубаво не на хубаво. Прехвалената социална сигурност на скандинавските държави води до неочаквани проблеми, които влизат в противоречие с добрия стандарт на живот, социалната сигурност и чувството на датчаните, че са щастливи. Защото се оказва, че все по-малко хора искат да работят при положение, че държавата им гарантира толкова блага, а на работодателите им е доста скъпо да наемат хора. Това пък води до намаление на приходите в държавната хазна. Ето как властите в Дания стигнаха до извода, че май ще се наложи намаляване на осигурителната и данъчната тежест, за да бъде подкрепена икономиката на страната.

Сигурно не е лесно да се чуе такова нещо от финансов министър, но датският финансист №, Кристиан Йенсен заяви публично, че е желателно „да бъде по-евтино да си датчанин“. Едни от първите налози, които ще тръгнат надолу за тези на превозните средства и осигурителните вноски за пенсии. В момента Дания е с най-тежки данъци от всички развити държави спрямо брутния продукт на глава от населението.

Планира се и намаляване на налозите са работещите с по-ниски доходи. То касае трудови дейности, които не са особено привлекателни и по-малко желаещи се съгласяват да вършат подобен нискоквалифициран труд. Те предпочитат да остават на социални помощи.

Безработицата в северната европейска държава от една страна е ниска. От друга обаче има силен недостиг на трудова сила, която работодателите да използват по предназначение.

На практика образованието – както средно, така и висше, в Дания са безплатни. Това е и причината много българи да учат в университетите там. Напълно безплатно е и здравеопазването. Правителството засега не планира да посегне на някои от социалните придобивки на датчаните. За да стане данъчната реформа, то ще има нужда от широка парламентарна подкрепа.

По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие към момента нетното данъчно бреме в Дания за м.г. е било 36 %. Средно за ОИСР то е 25,5 на сто.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах