Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Какви данъци дължат самоосигуряващите се лица

21.01.2018

Какви данъци дължат самоосигуряващите се лица

Какви данъци и осигуровки дължат лицата, които се самоосигуряват? Контабил ЕООД предоставя безплатна консултация за лица, упражняващи свободна професия.

Тази статия безспорно ще предизвика интерес у всички онези граждани, които работят като фрийлансъри и са самоосигуряващи се лица. Гарантираме ви, че изложението по-долу ще успее да отговори на някой от най-важните въпроси, вълнували съзнанието ви месеци, а дори и години наред. Сега е моментът да се образовате и да придобиете още по-голяма доза увереност и самочувствие.

Какво представляват свободните професии?

За да бъдем максимално подробни за онези граждани, които до сега не са изпитвали потребност да заровят глави в данъчното законодателство, то ние ще разгледаме един от основните казуси, свързани с това какво представляват свободните професии през призмата на този тип законодателство.

Много от професиите биват определяни като свободни. Към тях принадлежат всички консултанти, адвокати, медицински специалисти, архитекти, хора на изкуството, застрахователни агенти и много други. За да се определи и вашата дейност, която извършвате, като свободна професия, то следва едновременно да отговаряте на условията, посочени по-долу. А те са:

  • Не сте регистрирани като еднолични търговци;
  • Професионалната дейност се осъществява за ваша сметка;
  • Вие сте изцяло самоосигуряващо се лице.

Знаете ли, че всяка една свободна професия се нуждае от регистрация, която следва да бъде извършена в рамките на седем дневен срок от момента, в който бива стартирана. Самата такса, която е необходимо да заплатите, е в размер на 10 лева, което по никакъв начин не ще окаже дисбаланс върху бюджета ви. След като бъдете регистрирани, ви се издава идентификационна карта по БУЛСТАТ.

Ако след някакъв период от време настъпи промяна, то тя се вписва отново в рамките на седем дневен срок. След отписване, лицето е нужно да предаде издадената идентификационна карта.

Какво означава самоосигуряващо се лице?

Съществуват няколко вида самоосигуряващи се лица. Ето какви са те:

  • Всяко лице, което се е регистрирало като упражняващо свободна професия;
  • Лица, които са регистрирани като земеделски стопани;
  • Всички онези граждани, които са еднолични търговци, членове на дружества и други.

Какви данъци плащат самоосигуряващите се лица?

Това е въпрос, който касае една не малка част от хората в обществото, имайки предвид, че напоследък много от гражданите предпочитат да работят свободни професии. Предимствата от това никак не са малко, но смятаме разнищването на този въпрос да оставим за друга статия.

След като сте започнали да се занимавате с конкретната дейност, то в рамките на седем дни трябва да подадете декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице. Тя трябва да бъде подадена в НАП по постоянен адрес. В случай, че дейността бъде прекъсната или възобновена, то същата тази декларация се подава на същото това място.

Запомнете, че изборът на месечната осигурителна сума е невъзможно да бъде по-малка от минималния осигурителен доход за лицето, което се самоосигурява. Разбира се, горната граница не бива да надскача максималния доход. С всяка изминала година доходът може да се променя, спрямо нуждите, потребностите и исканията на гражданите.

Можете да изберете да се осигурявате единствено за пенсия. Тогава ще се наложи да внасяте определен процент, който се променя с всяка изминала година.

Осигурителните вноски трябва да бъдат внесени до 25–то число на следващия месец. Подава се Декларация, чрез която се декларират. Тя може да се подаде по два начина – на място или по електронен път. Автоматизираният вариант се оказва предпочитан от съвременните и модерни граждани, тъй като спестява една не малка част от времето им. В случай, че искате да изравните авансовите вноски с реалния облагаем доход, то това става в края на годината, след като подадете Годишна декларация за доходите на физическите лица.

Ако сте регистрирани като лица, упражняващи свободна професия, то не е нужно да притежавате касов апарат и да издавате касови бележки. Единственото, което законът налага като изискване, е да издавате фактури за извършената от вас работа.

Сред вас има и такива, които извършват дейност в обект, приспособен за нея. В такъв случай е редно да си извадите разрешително за обекта, стига да може да се направи такава регистрация, тъй като не всички подлежат.

Най-общо казано, това са основните неща, с които следва да бъдете запознати, в случай, че желаете да се регистрирате като лица, упражняващи свободна професия. Разбира се, със сигурност в главите ви ще изплуват и много други въпроси, които не сме успели да засегнем. Съветваме всеки от вас, който изпитва потребност да получи достоверна информация и компетентно мнение, да се възползва от услугите на реномирана счетоводна къща.

„Контабил” ЕООД гр. Русе е верен съюзник на всяко едно лице, упражняващо свободна професия или нуждаещо се от безплатна консултация. Специалистите, практикуващи в счетоводната къща, са решението, от което се нуждаете в него момент!

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах