Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Новите управляващи свалят данъците на румънците

30.06.2017

Новите управляващи свалят данъците на румънците

Нова данъчна програма след смяна на правителството в Румъния. Облагане на по-високите доходи с по-висок налог. Отлага се понижаването на ДДС с 1 пункт.

Управляващите леви в съседна Румъния смениха правителството си само преди седмица след вот на недоверие в парламента, а вече са готови и с нова данъчна програма. На пръв поглед тя отговаря на левия характер на политиката, но само донякъде. Замяната на фиксиран данък печалба, който в момента е 16 на сто, със скала на облагане, трябва да влезе в сила от догодина. По принцип съществуването на скала на облагане, независимо за кой данък, се счита за по-социално справедливо в сравнение с твърдата ставка. Социалдемократите отново заговориха и за т.нар. "данък солидарност". Той предполага облагане на по-високите доходи с по-висок налог. Иначе управляващите предвиждат намаляване на данък общо доход от 16 на сто до „българските“ 10 на сто, но може би това няма да важи за всички. За разлика от България обаче румънците смятат да въведат и необлагаем праг в размер до около 500 евро, което за нашата страна изглежда почти чудотворно. Предвижда се и намаляване на осигурителните вноски до 35 на сто от близо 40 % в момента.

Данъкът върху оборота, данъкът солидарност и данък вредни храни,           който не успя да се наложи в България, са все промени в досегашната програма на предишното правителство на социалдемократите. За сметка на намаляването на подоходния данък обаче, понижаването на ДДС с 1 пункт се отлага с една година, а с това и облекчаването на потребителите, които са основните платци на този налог.

Като всяко ново правителство и това обещава да индексира минималната работна заплата и пенсиите. „Морков“ има и за по-богатите. Една от новите идеи е да се махне данъкът дивиденти за фирми от енергийния сектор.Сред идеите е премахване облагането на доходите от дивиденти и допълнителни взимания от компаниите от петролно-газовия сектор.

Само пред месец МВФ размаха пръст на румънците да спрат с намаляването на данъците, за да не напрягат прекомерно бюджета. По сметки на фонда заради намаляване на налозите БВП на северната ни съседка е една от причините за спада в икономиката на страната. Румънците обаче със сигурност не мислят така.

 

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах