Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Данък уикенд и данък натура. Признават ли се разходите ...

03.10.2018

Данък уикенд и данък натура. Признават ли се разходите ...

Признават ли се разходите за служебен автомобил на управителя и приспадат ли се от печалбата на фирмата?

Преди няколко години по телевизията показаха предаване как данъчните кръжат с хеликоптер над богаташки квартал в София. Обясниха, че наблюдаваните от тях сгради били фирмени и така се обоснова новият „данък уикенд“ върху използването на фирмено имущество за лични цели. Първоначално „данък уикенд“ се отнасяше за неправомерно използван данъчен кредит по ЗДДС.

В последствие тази концепция се разшири и по отношение на данъка върху печалбата и залегна в новия „данък натура“, предвиден в ЗКПО. Неправомерните плащания в натура се изразяват в това, че фирмените активи облагодетелстват управителя или собствениците на фирмата без за това да се плаща данък.

Общата идея на „данък натура“ е да се определи коефициент на използване на фирмените активи за лични цели, след това общият разход да се умножи по този коефициент и накрая намерения разход за лични цели да се умножи по данъчната ставка от 10%, колкото е ставката на данъка върху печалбата по ЗКПО.

Тук разглеждаме само данъчното третиране на разходите за служебни автомобили на съдружниците във фирмата по отношение на данъка върху печалбата.

На първо място съдружниците или едноличния собственик на капитала могат да се осигуряват като самоосигуряващи се лица или по договор за управление и контрол или по трудов договор. Осигуровките и данъците при договор за управление и контрол и по трудов договор са еднакви и са по-високи от тези за самоосигуряващите се лица. Така първото ограничение е, че разходите за превоз на съдружниците се признават само ако за тях се плащат осигуровки по договор за управление и контрол или по трудов договор (разбира се с високите минимални осигурителни прагове като за управител). Разходите за превоз не се признават за самоосигуряващите се или за тези които въобще не се осигуряват във фирмата.

Дори ако съдружникът във фирмата се осигурява по договор за управление и контрол, според данък натура, той може да се наложи да плаща данък, ако се прецени, че той използва служебния си автомобил в лично качество.

За разграничаване на личното от служебното ползване могат да се водят пътни листи и да се намери съотношението между личното и служебното ползване.

Тъй като това често е трудно да се направи, се дава възможност на фирмата да приеме, че 50% от разходите за автомобила са за лично ползване и 50% - за служебно. Тогава върху 50% от разходите по поддръжката, експлоатацията и ремонта на автомобила ще се начислят 10% данък „натура“.

По подобен начин за компютри, лаптопи, телефони и други, които се използват от едноличния собственик или съдружника, се прилага коефициент за лично ползване 20%.  Приема се, че 20% от тези разходи са за лични цели и върху тях се плаща данък от 10%.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах