Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Данъчните погнаха германските номера - Счетоводна ...

10.06.2017

Данъчните погнаха германските номера - Счетоводна ...

Пътната полиция е безсилна срещу коли с Ес Ейдж Ей (SHA) регистрация. Данъчните ще проверяват немски фирми, собственици на луксозни автомобили.

Приходната агенция (НАП) взе на мушка колите с германски номера, които уж временно се карат в България, а на практика тези, които ги използват разполагат с тях като със собствени автомобили, както и всеки друг български гражданин. От години се знае, че това е начин за избягване на данъци от една страна, а от друга има още едно много голямо предимство. КАТ не спира шофьорите на такива коли или пък ако ги спре не се занимава с тях и не ги глобява (най-много да им вземе на черно някой лев). Причината е, че има юридически пречки да санкционираш официално такава кола, процедурата е дълга и сложна и на пътните полицаи изобщо не им са занимава с тези шофьори. Изглежда обаче едва края и на тяхното време.

След като се увериха че пътната полиция е безсилна, властите решиха да прехвърлят отговорността по проверката на такива автомобили на данъчните. Тези коли масово са от много висок клас, а тези, които ги карат са хора с много над средните доходи. Може направо да се каже, че това се предимно изключително богати хора. Обикновено те взимат под наем тези автомобили от автокъщи, които ги внасят от Германия, като договорите могат да бъдат и на физическо и на юридическо лице.

Шофьорите на такива коли карат с пълномощно. Те са добили популярност още като коли с т.нар. Ес Ейдж Ей (SHA) регистрация.

Данъчните предупредиха, че ще проверяват къде е истинското място на немските фирми, които са собственици на луксозните коли и дали не е редно те да са регистрирани по ДДС у нас и та внасят дължимия налог тук, в България. Също така на проверка ще подлежи и договора за даване под наем на возилото, както и пълномощното, което притежават водачите на такива автомобили. Подозрението (очевидно основателно) е, че става въпрос за скрито прехвърляне на собственост с цел укриване и неплащане на дължими данъци и такси.

Най-тревожното за ползвателите на скъпите коли е, че нашите данъчни ще си сътрудничат с германските си колеги, което значи, че трудно ще се измъкнат „сухи“ от проверката. Съществува обща система на ЕС за размяна на информация относно измами с ДДС и тя ще бъде задействана за предстоящите проверки.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах