Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Данъчните заплашват с проверки нощем - Счетоводна ...

08.10.2017

Данъчните заплашват с проверки нощем - Счетоводна ...

НАП извършва повече данъчни проверки в извънработно време. Спад в издаването на касови бележки през почивните дни. Данъчните работят и по сигнали.

Изглежда по-големите разходи за нощен труд не притесняват данъчната администрация, защото НАП открито заяви, че смята да засили проверките нощем и в извънработно време вечер. Става въпрос основно за проверки на оборота и засичане на касовите апарати. Причината за странното поведение на служителите на НАП и по-точно странното решение на техните шефове, е, че статистически установили рязък спад на оборотите извън стандартното работно време от 9 до 17.30 ч., което те си обясняват с това, че търговците само чакат да им свърши работното време и веднага изключват касовите апарати. Същият извод си правят и за почивните дни. През уикенда издаването на касови бележки рязко спадало, смятат те. Това обаче донякъде е логично и като изключим моловете, около обикновените търговски обекти през почивните дни има по-малък човекопоток.

За да се реализира тази идея на шефовете им, данъчните минават на работа на смени по отношение на такъв тип проверки. Интересен факт е, че за работата по оперативните проверки в екипите ще участват не само инспекторите, но и техни колеги от други отдели, които ще могат да заработят извънредно.

Засилените данъчни проверки за оборотите започнаха още в разгара на лятото. Тази година се стигна и до запечатване на обекти за срок от две седмици заради неиздаване на касови бележки, което беше голям дар за много търговци, особено за заведенията по черноморското крайбрежие.

Фактът, че НАП обявява предварително предстоящите проверки в извънработно време на сайта си, говори, че все пак данъчните предпочитат да нямат много работа късно вечер и нощем. Мярката е предупредителна и цели самодисциплиниране на подлежащите на проверка. Неудобство и известни рискове крие също така работата късно вечер и нощем. Имайки предвид порядките в някои нощни заведения, най-вероятно към екипите от проверяващи данъчни ще трябва да се присъедини и полицията, ако не иска да има пострадали.

Данъчните предупреждават, че ще работят и по сигнали за нарушения, за което са предоставили специален мейл и телефон.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах