Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Работим повече за данъци според Института по пазарна икономика

14.05.2017

Работим повече за данъци според Института по пазарна  икономика

На база на анализите от Института по пазарна икономика се правят изводи, че държавата ни взема повече под формата на данъци или че произвеждаме по-малко.

Сигурно сте чували как различните държави определят колко на брой месеци гражданите им работят за държавата и колко за себе си. На практика обаче тази статистика не отразява колко време ви трябва, за да изработите личните си данъци, които дължите на хазната, а за колко време всички работещи българи заедно могат да напълнят хазната с планираните в бюджета приходи, ако държавата веднага прибира изработеното. Според изследване на Института по пазарна икономика, цитирано през изминалата седмица, в края на месец юни може символично да настъпи данъчната свобода за заетите българи, които ще изработват по около 134 милиона евро на ден или приблизително 260 милиона лева. Ако сметката се направи по друг начин и в нея се включат като бройки и деца, и пенсионери, доста от които всъщност работят, бюджетът може да се напълни и до средата на май.

Изчисляването на тези сметка става, като планираните в държавния бюджет приходи се разделят на броя на работещите. Така при планирани постъпления от 35,4 милиарда лева, излиза, че 136 дена за държавата. Само пред 6 години тези дни са били 115 или с почти цял работен месец по-малко. Според анализаторите на Института по пазарна икономика това означава, че ни взимат повече под формата на данъци. Има и друго тълкуване обаче и то е, че всъщност произвеждаме по-малко. Добрата новина е, че очакваните плащания от европейските фондове, които са за 2,6 милиарда лева, могат да ни отменят в работа за цели 10 дни!

Най-голям брой работни дни ще отидат, за да се попълни очакваното от данък добавена стойност - 34 дни. За акцизите ни трябват 19 дена, за социални осигуровки 22 и само 9 за здравни осигуровки. Данък общ доход може да изкараме за 12 дена, а таксите, дължими на общините и държавата – само за 8.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах