Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

6 неща, които един бизнес да знае за българската данъчна система

25.01.2012

6 неща, които един бизнес да знае за българската данъчна система

Определение за данък. Данъчни облекчения за физически лица. Документи и подаване на годишна данъчна декларация. Санкции налагани при неподаване на ГДД.

Това е една изключително сложна и трудно разбираема ниша, до която малко хора желаят да имат пряк достъп. Все пак никак не е зле да бъдете добре подготвени, когато поставяте началото на свой бизнес. Неслучайно сме решили да засегнем този важен казус, който смятаме, че ще предизвика интереса на една никак не малка част от гражданите.

Ще започнем с това какво представлява данъкът и едва тогава ще преминем към онези 6 неща, които един бизнес трябва да знае за българската данъчна система.

Що е данък?

Това е свръх специфична форма за набиране на държавни приходи. Тя бива въведена със закон, преди стотици години. Всеки, който не се подчинява на този закон, е глобяван и бива принуден да изплати дължимото на държавата. Счита се, че данъците са един от основните дългове на гражданите, които служат за покриване на потребности от различен характер. Както физическите лица, така и юридическите са длъжни да изплащат своите данъци.

Знаете ли, че промени в данъчната система, като въвеждане, премахване или изменяне на данък, могат да бъдат наложени единствено със закон?

Малко хора имат достъп до подобен тип информация, заради това, че до него момент са предпочитали да прекарват дните си спокойно , лишени от всякакви разпри с държавни институции, пречки или конфликти. Когато обаче поставяте началото на нов бизнес, то тогава у вас се надига желанието да бъдете информирани за всичко, свързано с българската данъчна система, тъй като сте наясно, че тя е пряко обвързана с  дейността ви, независимо каква е тя.

Какво са данъците върху доходите?

Това са така наречените преки данъци. По различен начин биват третирани обаче доходите от стопанската дейност на едноличните търговци. Те биват облагани със ставка, която е по-висока от останалите, а именно цели 15%. Доходите от лихви са с 8%, а тези от дивиденти с 5%.

Този вид данъци засяга пряко трудовите доходи на наетите лица. Той се налага след като бъде извършено плащането на самите осигуровки. Повечето работници никога не успяват да видят парите, служещи за плащането на техните осигуровки. След извършена справка става ясно, че през 2018 година се очаква доходите от физически лица да достигнат 11% от всички приходи, попадащи в държавната хазна.

Данъчни облекчения, от които могат да се възползват физическите лица

Към тази група от физически лица спадат всички онези деца, които не са настанени в институция, с цел стопроцентово издържане, или не са навършили пълнолетие. От облекченията биха могли да се възползват както български, така и чуждестранни граждани. Само единият от родителите има правото да се възползва от облекчението. За да се случи това, той не трябва да бъде с отнети родителски права, както и задължително трябва да представи декларация, подписана от другия родител, че се отказва от облекчението в рамките на настоящата година. Когато се ползва този тип данъчно облекчение, то автоматично се намалят данъчните основи.

Къде и кога се подава Годишна данъчна декларация?

Всяко едно лице, което е данъчно задължено, следва да бъде запознато с тези немаловажни особености, свързани с подаването на ГДД. Тя се подава в НАП по постоянен адрес. Срокът за подаване е до 30 – ти април на годината. В случаите, в които не бъде спазен, то следват глоби и санкции, които лицето е длъжно да изплати.

Кои документи са нужни за подаване на ГДД?

Много от вас навярно не са изцяло запознати с протичането на процедурата, тъй като всяка година настъпват куп промени, за които гражданите не биват предварително информирани. Затова собствениците на бизнес решават, че по-добрата алтернатива, е наемането на компетентно лице, което да се заеме с извършване на тази дейност. По този начин изцяло се елиминира опасността от грешно инвестирано време, нерви и средства.

Да преминем и към същността на въпроса, а именно документите, които следва да бъдат подадени. Те не са никак малко и набавянето им често се оказва сериозна трудност за модерния и забързан гражданин, лишен от свободно време. Ето и някой от тях:

  • Служебни бележки за доходите;
  • Копие от валидно решение на ТЕЛК;
  • Копие от документи, доказващи плащане на осигурителен стаж;
  • Други.

Това е само една малка част от документацията, която трябва да бъде предоставена на служебните държавни органи за подаването на ГДД.

Всяко едно лице, извършващо стопанска дейност, включително и едноличните търговци, са длъжни с подаването на ГДД, паралелно да подадат и Годишен отчет за дейността. От това задължение биват освобождавани единствено лицата, които през годината не са извършвали стопанска дейност и съответно нямат отчетени никакви приходи.

Съществуват ли някакви санкции при неподаване на Годишна данъчна декларация?

Както всички се досещат, лицето, неизпълняващо своите задължения, бива санкционирано. Това важи и за всяко физическо лице, което не е подало своята ГДД до 30 – ти април на следващата година. При първо нарушение глобата е в размер на 500 лева. При повторно нарушение – 1000 лева.

Съветваме гражданите, които са на мнение, че всяка една глоба, наложена от държавата, е напълно излишна, да се консултират с компетентни лица, относно българската данъчна система. Счетоводна къща „Контабил” ЕООД гр. Русе е в готовност да ви окаже сто процентово съдействие, така че заплетените казуси да останат в миналото час по-скоро. Доверявайки се на нея, вие се измъквате от лапите на нещадящата данъчна система.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах