Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Как се попълва годишна данъчна декларация?

11.01.2018

Как се попълва годишна данъчна декларация?

Полезна информация за данъчната декларация и нейното попълване. Контабил ЕООД използва програмен продукт, който позволява безгрешно изчисляване на данъка.

Как се попълва годишна данъчна декларация за физически лица?

За една част от гражданите попълването на данъчна декларация би изглеждал като детска игра, но за други – това си е трудоемка задача, изискваща предварително да се запознаете със стъпките, през които следва да преминете.

Първото и най-важно нещо е да се консултирате със специалисти в областта, за да сте наясно по кое време на годината е нужно попълването на подобен вид документ. Бъдете изключително внимателни и съсредоточени, докато изписвате данните в листа, за да не се окаже накрая, че придобитите доходи не отговарят с действителността, защото това може да ви създаде много главоболия на по-късен етап.

Попълнете данъчната си декларация лесно и бързо

Сдобиването на образец може да се осъществи по няколко свръх елементарни начина. Посещавайки официалния сайт на НАП, то там със сигурност ще се сблъскате с търсената от самите вас информация. Другият вариант е да позвъните на консултантския номер в НАП, както и да отидете на място в която и да било териториална дирекция. Относно структурата, тя остава непроменена и тази година.

Препоръчваме да потърсите услугите на счетоводна къща КОНТАБИЛ ЕООД гр. Русе, като по този начин спестявате куп излишна документация, както е глоби, които твърде възможно да ви бъдат начислени в един или друг момент. Доказано е, че помощта на истински професионалисти е перфектното оръжие за постигане на лесно и светкавично бързо попълване на данъчната декларация без грешка.

От колко части се състои една данъчна декларация?

1. Лични данни на попълващия

2. Лични данни на упълномощеното лице;

3. Приложения към основната декларация, спрямо вида на дохода;

4. Изчисляване на данъка върху общата стойност.

Това са четирите основни части, през които е необходимо да преминете, попълвайки своята декларация. За да бъдем от максимална полза на вас, читателите, то ние ще се фокусираме върху всяка отделна част, опитвайки се максимално точно и ясно да ви разясним цялостната й структура.

 • Лични данни

Всяко грамотно лице е наясно с това какво представляват личните данни и какво включват – име, ЕГН, адрес. Това е основната информация, идентифицираща гражданите. Неслучайно на всеки от вас му се налага да я изписва хиляди пъти през целия си живот.

 • Лични данни на упълномощеното лице

Тези данни не винаги се налага да бъдат изписвани. Причините за попълването са следните няколко:

 1. Подаващият декларацията е чуждестранно физическо лице;
 2. Поставен под запрещение – пълно или ограничено;
 3. Малолетно или непълнолетно лице.
 • Приложения към основната декларация, спрямо вида на дохода

В тази част не се отбелязват всички приложения, а единствено онези които сте попълнили, в зависимост от получените доходите. Общият брой на приложенията достига 17. Много малка част от съвременните граждани знаят това. Повечето се допитват до професионални услуги, когато настъпи момент, в който трябва да се заемат с годишната декларация и нейното безпогрешно попълване.

В случай, че сте от онези, на които любопитството е неограничено и се стремят към това да трупат колкото се може повече компетенции, дори и в тази област, то ще направим кратък списък на съществуващите приложения. Ето какви са те:

 1. Изписват се доходи, свързани с трудови правоотношения;
 2. Доходите, свързани със стопанска дейност. Попълва се единствено, ако сте ЕТ;
 3. Ако не сте търговец и придобивате доходи, които подлежат на облагане с данък;
 4. Когато получавате доходи от наем или други, свързани с предоставяне на ползване на имущество или права;
 5. Получени доходи, чрез прехвърляне на имущество;
 6. Има други източници на доходи;
 7. Доходи от дейност;
 8. Доходи от чужбина;
 9. Методи, спомагащи елиминирането на двойно данъчно облагане;
 10. Когато се възползвате от данъчни облекчения. Няколко са случаите, даващи ви това право;
 11. Получени или предоставени заеми;
 12. Изчисляването данъка на доходите на лица, които нямат българско гражданство;
 13. Извършване справка на осигурителния доход;
 14. Декларация за ползване на данъчно облекчение за деца. Разбира се, съществуват условия, на които трябва задължително да отговаряте, в случай че желаете да се възползвате от тази опция;
 15. Декларация за данъчно облекчение за деца, които имат увреждания. Отново трябва да отговаряте на конкретни изисквания;
 16. Подаване на годишен отчет единствено тогава, когато има извършване на дейност;
 17. Документите, които се прилагат към декларацията.
 • Изчисляване на данъка върху общата стойност

Следва да бъдете изключително внимателни, тъй като една грешка би могла да ви струва твърде скъпо. Сверявайте многократно данните, които попълвате, както и всяка една изписана цифра. Бихте могли във всеки един момент да се допитате до професионалните счетоводители, практикуващи в КОНТАБИЛ ЕООД гр. Русе.

Изчисляването на данъка е тънък и прецизен момент, който до ден днешен затруднява дори перфектно усъвършенствали се счетоводители. За да ви бъде по-лесно, бихте могли да се сдобиете с декларация за облагаме, притежаваща баркод. Този програмен продукт позволява изчисляването на данъка, без допускане на аритметични грешки.

След като подадете годишната си данъчна декларация, можете да нанасяте корекции, преди срокът за самото подаване да е изтекъл. Всяка нова корекция се нанася върху нова декларация.

Бъдете прагматични и разумни, изберете бързия и лесен начин. Ако се колебаете дали услугите на счетоводна къща ще ви помогнат, то не се колебайте да се свържете с КОНТАБИЛ ЕООД. Само един истински професионалист знае как безпогрешно да си свърши задължението.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах