Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Търговските банки намалиха значително таксите за еврови плащания

19.12.2019

Търговските банки намалиха значително таксите за еврови плащания

Заради новата европейска регулация банките се принудиха да намалят огромните си такси за плащания евро към сметки в Европейския съюз

От 15.12.2019 година влезе в сила регулация на Европейския съюз, която задължава банките в целия европейски съюз да ограничат размера на таксите за плащане в евро към сметки в европейския съюз до размера на таксите за плащане в местна валута. Размерът на банковите такси за плащане в евро за получатели в България и други страни от европейския съюз се намаляват до размера на таксите за плащане в български левове. Така размерът на таксите, които досега се определяха в процент от сумата и възлизаха на десетки евро, се намали до няколко лева в зависимост от това дали плащането е към сметка в същата или в друга банка и дали е извършено на хартия или по електронен път. Също така странната такса от 0.1% от всеки получен превод в евро, практикувана от почти всички банки, беше премахната.
Можем единствено да се радваме за това намаляване на банковите такси, които затрудняваха търговията с европейските страни. Това може да се сравни с премахването на роуминга от преди една година, след което ползването на мобилния телефон в европейския съюз започна да се таксува както в страната.
Разбира се, търговските банки губят от това намаляване на таксите и за да компенсират загубите си, прибягнаха до повсеместно увеличаване на цените на всички такси за банкови услуги - за откриване и поддържане на сметка, за преводно нареждане, за внасяне и теглене на пари в брой. Увеличенията на таксите, макар и малки, се отнасят за много по-голям брой банкови услуги и засягат всички хора и фирми, които имат банкови сметки.
България все още няма дата за присъединяване към еврозоната, въпреки валутния борд и фиксираният валутен курс от 1 евро = 1.95583 лева.
Намаляването на таксите се отнася само за плащанията в евро и не се отнася за други чуждестранни валути. Също така след резултатите от изборите във Великобритания и победата на консерваторите, Брекзит вече е неизбежен и Великобритания ще напусне европейския съюз, с което той ще стане по-малък. Великобритания ще напусне Европейския съюз на 31.01.2020 година, след което ще има преходен период, вероятно до края на 2020 година. Разбира се валутата на Великобритания е британския паунд, а не еврото. След Брекзит икономическите връзки с Великобритания ще се затруднят със сигурност.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах