Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Банковият сектор в България набира скорост - Счетоводна ...

12.07.2017

Банковият сектор в България набира скорост - Счетоводна ...

Банковият сектор в България със стабилни позиции. Забележителен ръст на активите, депозитите, капитала и печалбата. Инвестетиторите с доверие към банките.

След неминуемите сътресения за българската банкова система след фалита на КТБ и кризисната ситуация на Първа инвестиционна банка банковият сектор в страната възвърна своите стабилни позиции. През цялата 2016 г. и изминалото време от настоящата 2017 г. банковата система запазва своята стабилност, като бележи ръст на активите, депозитите, капитала и печалбата. В края на 2016 г. българските финансови институции преминаха стрес тест, като показаха добри резултати. Това определено вдигна процента на доверие към банките от страна на инвеститорите и вложителите. Сред банките с най-добри резултати са Уникредит Булбанк, ДСК, ОББ, Райфайзенбанк, Пощенска банка и Сосиете Женерал.

Забелязват се някои движения към консолидация на банките в България. Поради продължаващата вече няколко години финансова криза в Гърция втората по големина банка в Гърция - National Bank of Greece, продава част от активите си на Балканите. Сред тях е и ОББ - една от най-големите банки на българския пазар, която минава под контрола на белгийската група KBC, собственик на Сибанк. Сливането ще е едно от съществените събития на българския банков пазар. В него влизат и застрахователното дружество ДЗИ и лизинговата компания „Интерлийз”. След дългия процес по сливането на пазара ще остане ОББ. Най-голямата гръцка банка „Пиреус банк” също изтегля своя бизнес от Балканите, като в това число влиза и българското й подразделение, което скоро ще премине в други ръце. През 2017 г. се очаква и продажбата на ТБ „Виктория”. След няколко удължавания на срока от първоначалните осем кандидати останаха само двама - Българо-американска кредитна банка и „Д Банк”.

През изминалата 2016 г. движението на на банковия пазар в България беше свързано с гръцки банки - с поглъщането на „Алфа банк” от Пощенска банка. Определено може да се каже, че дългият финансов възход на Гърция и последвалата криза имат пряко значение и за българския финансов пазар поради големите инвестиции в България през последните 10 години от страна на южната ни съседка.

 Като цяло банковият сектор в България изглежда стабилен и развиващ се. Именно спокойствието и стабилността са две от най-важните предпоставки за икономически растеж и просперитет.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах