Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Банковият сектор в България набира скорост

12.07.2017

Банковият сектор в България набира скорост

Банковият сектор в България със стабилни позиции. Забележителен ръст на активите, депозитите, капитала и печалбата. Инвестетиторите с доверие към банките.

След неминуемите сътресения за българската банкова система след фалита на КТБ и кризисната ситуация на Първа инвестиционна банка банковият сектор в страната възвърна своите стабилни позиции. През цялата 2016 г. и изминалото време от настоящата 2017 г. банковата система запазва своята стабилност, като бележи ръст на активите, депозитите, капитала и печалбата. В края на 2016 г. българските финансови институции преминаха стрес тест, като показаха добри резултати. Това определено вдигна процента на доверие към банките от страна на инвеститорите и вложителите. Сред банките с най-добри резултати са Уникредит Булбанк, ДСК, ОББ, Райфайзенбанк, Пощенска банка и Сосиете Женерал.

Забелязват се някои движения към консолидация на банките в България. Поради продължаващата вече няколко години финансова криза в Гърция втората по големина банка в Гърция - National Bank of Greece, продава част от активите си на Балканите. Сред тях е и ОББ - една от най-големите банки на българския пазар, която минава под контрола на белгийската група KBC, собственик на Сибанк. Сливането ще е едно от съществените събития на българския банков пазар. В него влизат и застрахователното дружество ДЗИ и лизинговата компания „Интерлийз”. След дългия процес по сливането на пазара ще остане ОББ. Най-голямата гръцка банка „Пиреус банк” също изтегля своя бизнес от Балканите, като в това число влиза и българското й подразделение, което скоро ще премине в други ръце. През 2017 г. се очаква и продажбата на ТБ „Виктория”. След няколко удължавания на срока от първоначалните осем кандидати останаха само двама - Българо-американска кредитна банка и „Д Банк”.

През изминалата 2016 г. движението на на банковия пазар в България беше свързано с гръцки банки - с поглъщането на „Алфа банк” от Пощенска банка. Определено може да се каже, че дългият финансов възход на Гърция и последвалата криза имат пряко значение и за българския финансов пазар поради големите инвестиции в България през последните 10 години от страна на южната ни съседка.

 Като цяло банковият сектор в България изглежда стабилен и развиващ се. Именно спокойствието и стабилността са две от най-важните предпоставки за икономически растеж и просперитет.

Коментирай

Ако желаете да се свържем с вас, моля попълнете данните за контакт по-долу. Попълването е по избор. Данните за контакт няма да бъдат публикувани в сайта.

Все още няма коментари за тази новина. Напишете първия коментар

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах